Skriftlig spørsmål fra Ingrid Heggø (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1848 (2019-2020)
Innlevert: 08.06.2020
Sendt: 09.06.2020
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 18.06.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingrid Heggø (A)

Spørsmål

Ingrid Heggø (A): Mange reiselivsaktørar tek til orde for å opna grensene tidlegare enn annonsert, slik som f.eks. mot Tyskland, basert på FHI sine anbefalinger og EU sine retningslinjer for reise mellom landa. Slik det nå ser ut vil norske aktører risikere å miste heile sesongen med tyske feriegjester.
Korleis vurderer statsråden muligheitene for ei snarlig åpning for det tyske markedet?

Begrunnelse

Reiselivet er svært hardt råka av koronapandemien. Det er svært usikkert korleis sommersesongen vert. Store deler av norsk reiseliv har sin driftssesong i perioden mai - september, og 75-85 % av kundegrunnlaget er heilt borte i 2020. Regjeringa ynskjer å åpne grensene til nabolanda bla Danmark frå 15 juni. Det er stor grunn til å tru at utvekslinga Norge - Danmark går i favør av Danmark. Og det danske markedet er svært lite. Ei utveksling mot Tyskland derimot er det grunn til å tru at det er Norge som vil tene stort på. Tyskland har også omtrent same smitterisiko som Norge. Det vert også vist til at ved å opprettholde karantenetiden på 10 dager så stenges i praksis Norge sine grenser for utenlandske turister sommeren 2020, noko som får alvorlege følger for store deler av sommersesong bedriftene. Dette er kritisk for at store deler av foretakene i norsk reiseliv kan overleve. Det er for seint å annonsere ei eventuell grenseåpning mellom utvalgte land i Europa 20. juli. For ordens skuld alle aktørar viser til at det er viktig å forholde seg til FHI sine anbefalingar, desse må ligge i botn. Men det haster med å annonsere ei eventuell åpning, slik at ein kan planlegge ferien sin, og reiselivsbedriftene få forutsigbarheit.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen er kjent med de alvorlige konsekvensene for reiselivsnæringen av bortfallet av utenlandske turister fra for eksempel Tyskland. Samtidig utgjør faren for smitteimport fra utlandet kanskje den største risikoen for at utbruddet skal blusse opp igjen i Norge. Helsedirektoratet har anbefalt at åpningen mot utlandet gjøres gradvis og kontrollert basert på mest mulig objektive helsefaglige kriterier. Dette ligger til grunn for regjeringens langsiktige strategi. Regjeringen vil senere i juni drøfte premissene for ein smittevernfaglig forsvarlig åpning av grensen og karantenebestemmelser for feriegjester fra Tyskland og andre nærstående land utenfor Norden. Rammene for en prosess for åpning vil være kjent for næringen i god tid før 20. juli.