Skriftlig spørsmål fra Eigil Knutsen (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1872 (2019-2020)
Innlevert: 10.06.2020
Sendt: 10.06.2020
Besvart: 18.06.2020 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Eigil Knutsen (A)

Spørsmål

Eigil Knutsen (A): Vil statsråden sørge for å få på plass en revidert versjon av forurensingsforskriftens kapittel 1?

Begrunnelse

20. mai 2015 mottok Miljødirektoratet oppdraget fra KLD om å revidere forurensingsforskriftens kapittel 1, som 29.09.2017 sendte et forslag til revidert forskrift. Hensikten med endringene i forskriften var å redusere antallet fremtidige lekkasjer fra nedgravde oljetanker, tydeliggjøre regelverket og sørge for en mer helhetlig regulering av oljetanker. Endringsforslagene ble samlet sett vurdert som samfunnsøkonomisk svært lønnsomme, og Miljødirektoratet foreslo at forslaget skulle sendes på høring.
Siden den tid har vi fått et forbud mot å bruke mineralolje til oppvarming. Dette har ført til en enorm reduksjon i bruken av fossil olje, og har også ført til en økning i antallet oljetanker som vurderes fjernet eller sanert. Det gir et enda større behov for en helhetlig og forutsigbar regulering, som sikrer likebehandling, oversikt og nødvendig tilsyn og kontroll.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Lekkasjar frå ulike lagringstankar for olje er ei hyppig kjelde til forureining i grunnen, og talet på rapporterte høve vart venta å auke etter kvart som tankane stadig vert eldre og i tillegg ikkje lengre er i bruk no som fyring med mineralolje er forbode frå 1. januar 2020.
Som representanten peiker på, har Miljødirektoratet sendt eit forslag til reglar som skal få ned talet på lekkasjar frå nedgravne oljetankar i framtida, og få fram tydlege og heilskaplege reglar for oljetankar. Per i dag har nokre kommunar vedteke forskrifter om korleis nedgravne oljetankar skal handterast, men ikkje alle. Forskriftskrava som er vedteke i desse kommunane er òg ulike.
Dette er ei viktig oppgåve, og forslaget frå Miljødirektoratet vurderast no i Klima- og miljødepartementet.