Ruth Grung (A): Analyser gjennomført av Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet viser at ved å omfordele biomasse fra de mest smittespredende lokaliteter til de beste lokalitetene vil smitten av lakselus halveres. En slik omstrukturering er krevende, men analysen viser at semi-lukkede anlegg har nesten tilsvarende effekt.
For å stimulere til raskere innføring av semi-lukkede merder vil ministeren vurdere å utvide unntaksordningen i trafikklyssystemet til også å omfatte innføring av 0-utslippsteknologi som semi-lukkede merder i sjø?
Begrunnelse
Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet fikk en felles bestilling av Nærings- og fiskeridepartementet om å analysere effekten av ulike scenarioer for en ny lokalitetsstruktur i produksjonsområde 3 som kan gi mindre spredning av lakselus, ILA og PD mellom lokalitetene.
Ved hjelp av biofysisk modellering og nettverksanalyse er det anslått at flytting av biomasse fra de 35 mest smittespredende lokalitetene (av totalt 135 i produksjonsområde 3) til de minst smittespredende lokalitetene, er det indikert at smitten mellom lokalitetene kan reduseres med 46 % for lakselus og 30 % for virus.
Det er utfordrende å få til en slik omstrukturering grunnet eierstruktur, sonevise utsett og godkjenning av ulike myndighetsnivå. Det vil uansett ta lang tid.
Men analysen synliggjorde også det store potensialet som ligger i å ta i bruk semi-lukkede anlegg i sjø. Hvis det ble tatt i bruk på de mest smittesredende lokalitetene vil det ha en svært gunstig og rask effekt.
Basert på disse analysene burde man vurdere å utvide unntaksordningen i Trafikklyssystemet, det vil si muligheten for 6 % vekst på lokaliteter i gul og rød sone for de som kan dokumentere under 0,1 modne hunnlus pr. fisk, og utvide unntaksordningen til også å gjelde virksomheter som innfører 0-utslippsteknologi som semi-lukkede merder med tanke på lus i sjø.
Det vil stimulere til raskere innføring av semi-lukkede anlegg og redusere luseproblemet for alle og legge til rette for fremtidig bærekraftig vekst.