Skriftlig spørsmål fra Martin Henriksen (A) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1897 (2019-2020)
Innlevert: 11.06.2020
Sendt: 12.06.2020
Besvart: 17.06.2020 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Martin Henriksen (A)

Spørsmål

Martin Henriksen (A): Mener statsråden at norske skoler i utlandet som mottar statsstøtte etter friskoleloven skal gi sine ansatte vern mot usaklig oppsigelse på samme vilkår som tilsvarende offentlige skoler i Norge?

Begrunnelse

Den norske skole Costa Blanca, som får statsstøtte etter friskoleloven, har nylig avskjediget syv ansatte med begrunnelse at de ikke var på plass i Spania til oppstart av skolen i starten av juni. Flere ansatte oppgir at de var usikre og redd og valgte derfor å reise til Norge da koronapandemien brøt ut. Det samme gjorde majoriteten av elevene, men lærerne fortsatte undervisningen digitalt fra Norge. Etter spanske tiltak er alle skoler stengt fram til over sommeren, men private skoler ble gitt adgang til åpne fra 01.06.2020. De fleste, men ikke alle av lærerne som ikke var på plass til denne dato ble avskjediget.
Advokat Ane S. Tømmerås uttaler til VG 31.05.20 at skolen bryter norsk lov, siden den drives i henhold til friskoleloven og er finansiert gjennom statstilskudd fra Norge. Dette bekrefter Kunnskapsdepartementet ovenfor VG, og departementet uttaler samtidig at Utdanningsdirektoratet fortløpende vurderer om det er grunnlag for åpne tilsyn med skolen.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Den norske skole Costa Blanca er godkjent etter friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstav e) norsk grunnskoleopplæring i utlandet. Skolen mottar statstilskudd etter friskoleloven § 6-1, og den er pliktig til å følge lovens bestemmelser. Friskoleloven fastsetter blant annet at kompetansekravene for undervisningspersonalet ved friskoler er de samme som for undervisningspersonalet i offentlige skoler, jf. friskoleloven § 4-2 sammenholdt med opplæringsloven §§ 10-1 og 10-2. Utdanningsdirektoratet fører tilsyn med friskolene, mens departementet er klageinstans.
Jeg vil vise til at friskoleloven ikke har regler om det arbeidsrettslige forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstager. Jeg legger til grunn at representanten Henriksen derfor spør om arbeidstagerne ved norske friskoler i utlandet skal være vernet av arbeidsmiljølovens regler.
Utgangspunktet er at arbeidsmiljøloven, med noen unntak, ikke gjelder utenfor Norge, jf. lovens kapittel 1. Det følger av dette at det arbeidsrettslige forholdet mellom norske friskoler i utlandet og den enkelte arbeidstager reguleres av deres individuelle arbeidsavtale og lovgivingen i vertslandet, med mindre noe annet følger av arbeidsavtalen.
Jeg har en klar forventning om at norske skoler i utlandet som er godkjent og mottar statsstøtte etter friskoleloven ivaretar trygge arbeidsforhold for sine ansatte.
Jeg kan forøvrig opplyse at Utdanningsdirektoratet i brev av 9. juni 2020 påla styret ved Den norske skole Costa Blanca å sende inn en redegjørelse for:

• hvordan styret følger opp at elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø blir ivaretatt av
skolen, jf. opplæringsloven kapittel 9A, jf. friskoleloven § 2-4 andre ledd
• hvordan styret sørger for at elevene får opplæring av kvalifisert personell, jf. friskoleloven § 4-2, jf. opplæringsloven §§ 10-1 og 10-
• hvordan styret sørger for at elevene får den opplæringen og vurderingen de har krav på, jf. friskoleloven § 2-3.

Skolen hadde frist til 15. juni 2020 med å sende inn sin redegjørelse. Utdanningsdirektoratet vurderer løpende om det er grunnlag for å åpne tilsyn med skolen.