Elise Waagen (A): Har regjeringen vurdert å gjøre om på beslutningen om å beregne lønnskompensasjonsordningen for permitterte etter at det ble klart at man ikke ville få på plass en automatisert ordning for utbetaling av ytelsen?
Begrunnelse
Stortinget vedtok den 16. mars å kompensere inntektstapet permitterte arbeidstakere ville få som følge av reduksjonen av arbeidsgivers periode med lønnsplikt under permittering fra 15 til 2 dager. Vedtaket innebar at arbeidsgiver skulle dekke de første 2 dagene med lønn under permittering, mens det offentlige skulle dekke de nesten 18 dagene. Utvidelsen av perioden fra 15 til 20 dager var begrunnet i at den offentlige ytelsen skulle begrenses til 6G.
Da regjeringen utformet forskriften som regulerer ordningen ble det lagt opp til at utbetalinger skulle skje basert på kalenderdager, med unntak av lørdager og søndager. Konsekvensen av denne innretningen er at personer som er delvis permittert kan komme dårligere ut enn tidligere, samt at det kan ha bidratt til at flere ble permittert 100% heller enn delvis permittert. Begrunnelsen for valget av innretning baserte seg på at det var nødvendig av administrative hensyn for å få ordningen på plass raskt.
I midten av mai ble det klart at regjeringens opprinnelige plan for en automatisert ordning basert på tall fra A-ordningen ikke var gjennomførbar og at man derfor måtte basere seg på en direkte innrapportering fra arbeidsgivere. Med den løsningen man nå operer med vil man ha tilgang til flere opplysninger enn med den planlagte automatiserte modellen.
I den sammenhengen er det naturlig å forvente at regjeringen har tatt en vurdering av om det fortsatt er behov for å basere ordningen på kalenderdagen eller om det ville være like enkelt å basere den på arbeidsdager.