Skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1935 (2019-2020)
Innlevert: 15.06.2020
Sendt: 15.06.2020
Besvart: 23.06.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): Vil statsråden ta initiativ til likestilling mellom ektepar/registrerte partnere og samboere når det gjelder rettigheter til etterlattepensjon i offentlige og private tjenestepensjonsordninger?

Begrunnelse

Spørsmålet om likestilling av samboere har vært reist ved flere anledninger, uten at noe har skjedd, sist gjennom innslag på Dagsrevyen 14. juni 2020. I innslaget vises det til en familie på fire, der far dør brått og uventet. Samboerforholdet hadde vart i ti år. Paret har to barn på seks og åtte år. Mor har ikke rett til etterlatte-/ektefellepensjon fra Statens pensjonskasse, siden paret ikke var gift.
I de offentlige tjenestepensjonsordningen står det uttrykkelig at samboere ikke har rett til etterlatte-/ektefellepensjon. I henhold til lov om foretakspensjon kan samboere der likestilles med ektepar/registrerte partnere i privat sektor, men det er ikke obligatorisk.
Allerede i 1994 ble folketrygdloven endret på dette punktet, slik at samboere med felles barn ble likestilt med ektepar. Det er vondt å se hvordan denne familien rammes av et gammeldags regelverk i våre offentlige tjenestepensjoner. Det er lett å forstå at den enkelte tror at man som samboer, og i tillegg med felles barn, er omfattet av samme regler som gifte. Slik er det altså ikke, selv ikke der samboerskapet har vært langvarig, og man er en familie og med felles barn. Det er uforståelig i våre dager, der samboerskap er en etablert og fullt ut akseptert samlivsform.
Statsråd Robert Eriksson sa til Vårt Land i mai 2014 at Solberg-regjeringen ville se på hele sakskomplekset, blant annet etter flere innspill fra Statens pensjonskasse, men han fremmet aldri noen slik sak for Stortinget.
Tvert i mot ble et forslag fra Arbeiderpartiet i 2015 om slik likestilling, der arvelovens bestemmelser ble foreslått lagt til grunn, nedstemt av et flertall bestående av Høyre, Frp, Senterpartiet, KrF og Venstre. Dette skjedde til tross for statsrådens uttalelser til media og statsrådens svar i april 2014 i Dokument nr. 15:639 (2013-2014) fra Arbeiderpartiet. Sistnevnte gjaldt riktignok kun unntak fra kravet om ett års ekteskap. Statsråden svarer imidlertid med referanse til Dokument nr. 15:503 (2013-2014) fra SV, at det vil være hensiktsmessig å se på etterlatteytelsene i folketrygden og tjenestepensjonsordningene samlet og derfor også naturlig å vurdere eventuelle endringer i reglene for enke- eller enkemannspensjon i Statens pensjonskasse. Men dette har så langt ikke skjedd.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Det er riktig som representanten Lise Christoffersen skriver at offentlige tjenestepensjons-ordninger bare gir enke-/enkemannspensjon til gjenlevende etter avdød ektefelle. Når det gjelder gruppelivsforsikring, inkluderer hovedtariffavtalen i staten både gjenlevende ektefelle og gjenlevende samboer i ordningen.
Jeg er enig i at det er flere gode grunner til å likestille ektefeller og samboere når det gjelder retten til etterlattepensjon fra offentlig tjenestepensjonsordning. Jeg mener likevel det er viktig å vurdere eventuelle endringer her i lys av endringene som vurderes i folketrygden. Regjeringen oppnevnte i 2015 et offentlig utvalg med oppdrag å utrede etterlatteytelsene i folketrygden. Utvalget hadde i mandat å vurdere behovet for de enkelte etterlatteytelsene, komme med tilråding om hvilke etterlatteytelser folketrygden skal ha i fremtiden og eventuelt hvordan utformingen av disse bør være. Utvalgets forslag framgår av NOU 2017: 3. Forslagene er til oppfølging i departementet, og det tas sikte på å følge opp utredningen med et lovforslag.
Etter mitt syn er det viktig å se etterlatteytelsene i pensjonssystemet i sammenheng. Denne tilnærmingen mener jeg er riktig siden folketrygden er hovedordningen i pensjonssystemet.
Når det gjelder barnepensjon, er det ikke noe krav om at foreldrene var gift. Barnepensjon ytes til hvert av barna og utgjør 15 prosent av pensjonsgrunnlaget ved full opptjeningstid. Slik pensjon gis frem til barnet er 20 år.
Ansvaret for regelverket for private tjenestepensjonsordninger ligger under Finansdepartementet, og spørsmål om dette regelverket bør derfor rettes til finansministeren.