Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1951 (2019-2020)
Innlevert: 16.06.2020
Sendt: 17.06.2020
Besvart: 24.06.2020 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Er det av betydning for statsråden at vi får bygget et gjenvinningsanlegg for plast, og er statsråden villig til å legge trykk på fylkeskommunen for å få lagt til rette for den omsøkte etableringen av Fortums gjenvinningsanlegg for plast i Indre Østfold?

Begrunnelse

I dag blir all plast som blir resirkulert i Norge sendt ut av landet. Energiselskapet Fortum planlegger nå et gjenvinningsanlegg for plast i Hobøl kommune i Østfold. Plasseringen er viktig med nærhet til havneanlegg i Moss og forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo. Avfall som kommer inn til plastgjenvinningsanlegget som ikke kan gjenvinnes, planlegges fraktes til Klemetsrud for å brennes og brukes til å produsere fjernvarme og strøm. Anlegget skal ha en kapasitet på 60.000 tonn. Den beregnede investeringen for anlegget er 250 millioner kroner. Omtrent 80 prosent av all plast ender opp på fyllinger eller i havet.
Dessverre møter Fortum stor motstand mot prosjektet hos fylkesmannen. Det vises samtidig til at kommunen jobber aktivt for å ta grep om å få orden på situasjonen om sviktende avløpssystem.
Søknaden om påslipp av avløpsvannet på det kommunale ledningsnettet har nå ligget til behandling i 11 måneder hos fylkesmannen uten at det har blitt konkludert. Det er en presset konkurransesituasjon, og lang behandlingstid skaper bekymring for at prosjektet ikke blir realisert.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Eg meiner det er viktig at vi bidrar til auke gjenvinninga av plastmateriale. Når det gjeld handteringa av denne konkrete saka er det Fylkesmannen i Oslo og Viken som er myndigheit etter forureiningslova. Fylkesmannen fekk søknaden i juli 2019. Fylkesmannen har sidan dei fekk søknaden hatt ei aktiv oppfølging med mellom anna etterlysing av tilleggsdokumentasjon frå Fortum, og først i november fanst det eit tilstrekkeleg dokumentasjonsgrunnlag til at saksbehandlinga kunne starte.
Saka vil bli vurdert på vanleg måte etter forureiningslova. Rolla for fylkesmannen i saker som dette er å vurdere alle miljøkonsekvensar ved den planlagde drifta. Det er ikkje rolla mi å legge meg opp i korleis saka vart handtert etter forureiningslova hos fylkesmannen. Det er fylkesmannen som gjer dei faglege vurderingane i saka, og basert på det tar ei avgjerd om det skal givast utsleppsløyve etter forureiningslova. Fylkesmannsvedtaket kan klagast på etter dei vanlege reglane om klage for forvaltningsvedtak.