Lars Haltbrekken (SV): I forbindelse med utskiftingen av vindmøller på Hundhammerfjellet i Nærøysund kommune ble det fra NVE gitt tillatelse til en såkalt "kontrollert velting" av turbinene. Flere år etter at man tok ned møllene på Ytre Vikna finner turgåere fortsatt avfall fra møllene i terrenget. Det kan derfor være grunn til å se nærmere på opprydningsarbeidet som gjøres.
Hva er erfaringene fra metoden med "kontrollert velting" av møllene, hva er risikoen for miljøskade, får man ryddet området helt for rester etter møllene og hvordan påvirkes muligheten for gjenvinning/ resirkulering av komponentene i møllene av en slik måte å ta de ned på kontra andre metoder, som nedheising av møllene?
Begrunnelse
I søknaden om å ta ned turbinene fra Nord Trøndelag Everk datert 3. desember 2018 står blant annet følgende:
"Det er en forholdsvis stor oppryddingsjobb i etterkant av veltingen. (...) Så mye som mulig av gjenvinnbart materiale gjenvinnes. Det meste av dette er stål, samt noe kobber og aluminium. Spesialavfall som olje, kjølevæske, glassfiber mv behandles i henhold til gjeldende lover og regler. Det meste av stålet deles i håndterbare størrelser og fraktes til gjenvinningsanlegg. Stålbiter samles med magnet når grovsorteringen er ferdig. Glassfiberbiter og andre små biter etter veltingen ryddes vekk for hånd slik at nedslagsfeltet skal være fritt for turbinrester."
Etter det jeg skjønner har denne metoden vært brukt flere steder også.