Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1965 (2019-2020) Innlevert: 17.06.2020 Sendt: 18.06.2020 Besvart: 25.06.2020 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby
Marit Knutsdatter Strand (Sp): I den pågående unntakstilstanden, har regjeringen løpende endret rammer og vilkår for drift av og ved barnehager og skoler. Total evaluering skjer på et seinere tidspunkt, og summen av tiltak skal vi komme tilbake til. Hvilke vurderinger er gjort rundt tidspunktet for når nye tiltak skulle på plass og informasjonen om dem ble gitt, samt hvordan har ansatte i barnehager, skoler og kommuner blitt informert og involvert utover regjeringens pressekonferanser?
Guri Melby: Slik jeg forstår spørsmålet fra stortingsrepresentant Knutsdatter Strand bes det om informasjon om hvilket kunnskapsgrunnlag som lå til grunn for avgjørelsene bak trinnene i prosessen med gradvis åpning. I tillegg bes det om informasjon om hvordan ansatte i barnehager, skoler og kommuner har blitt informert og involvert i prosessen med gradvis gjenåpning. Som vi alle er godt kjent med, ble det 12. mars besluttet å sette i verk omfattende smitteverntiltak. Dette innebar blant annet nedstenging av skoler og barnehager. Tiltakene virket, og det ble klart at vi kunne starte en forsiktig nedtrapping av dem. Det ble tidlig besluttet at barn og unge skulle prioriteres i gjenåpningsfasen.Jeg har helt fra nedstengingen av skole og barnehager vært i jevnlig kontakt med partene. Innspill fra sektor har vært et viktig bidrag inn i vårt arbeid med gradvis gjenåpning. De endelige beslutningene om de forskjellige åpningstrinnene er imidlertid tatt av regjeringen basert på helsefaglige råd, innspill fra sektor og fra andre tjenester som jobber med barn og unge. Beslutningene har blitt formidlet ganske umiddelbart etter at de har blitt truffet. Gjennom vårt fagdirektorat for barnehage og skole – Utdanningsdirektoratet, har det i hele perioden fra nedstengningen blitt lagt ut oppdatert informasjon på www.udir.no for å støtte og veilede barnehageeier, ledere og ansatte i barnehagen, skoleeier, skoleledere, lærere og foreldre. Ved endringer har nettsiden blitt oppdatert med den siste informasjonen om situasjonen og eventuelt med nye smitteverntiltak. Justerte veiledere for barnehage og skole har blitt lagt ut samme dag som endringene er blitt formidlet gjennom pressekonferansene eller så raskt det har vært mulig. Før pinse la Helsedirektoratet, i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet, frem oppdaterte smittevernveiledere. Veilederne er basert på at smitteverntiltakene kan varieres utfra ulike smittescenarioer. Med denne innretningen vil veilederne ha lengre varighet, og også gjelde til høsten. Innretningen vil blant annet kreve at barnehagene og skolene har beredskapsplaner for de ulike nivåene, men samtidig gi mer forutsigbarhet og bedre mulighet til å raskt kunne tilpasse seg den til enhver tid gjeldende smittesituasjonen, både lokalt og nasjonalt. På Utdanningsdirektoratets nettside ligger det veiledning til barnehage- og skoleeier om hva beredskapsplanene for opp- og nedtrapping bør inneholde.Jeg både tror og håper disse veilederne vil bidra til at barn og unge igjen får en mer normal hverdag, og at ansatte i barnehager og skoler får mer forutsigbare arbeidsdager slik at de kan planlegge og gi et best mulig tilbud.