Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1975 (2019-2020)
Innlevert: 18.06.2020
Sendt: 18.06.2020
Besvart: 23.06.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Hva mener statsråden med begrepet ''garatiinntekt, helsebasert ytelse'', og kan statsråden gi en presisering av dette begrepet?

Begrunnelse

Under ordinær spørretime den 12.02.20 uttalte arbeidsministeren følgende;

«Det er ingen grunn til å mistenkeliggjøre mennesker som er for syke til å jobbe. Det er en av de aller viktigste ordningene i velferdssamfunnet vårt, at vi har en garantiinntekt, helsebaserte ytelser, for å sikre at hvis man av en eller annen grunn ikke kan stå i fullt arbeid, så skal man allikevel ha en inntekt å leve av.»

Kronisk syke AAP mottakere mister i dag sin AAP, og sin inntekt når de når maks tid på AAP uten å være ferdig utredet, behandlet eller avklart. Det samme gjør de som har søkt en uføretrygd og fått avslag.
Vi kan ikke se at det derfor finnes noen «garantiinntekt, helsebasert ytelse» som man kan leve av, under sykdom, slik arbeidsministeren hevdet under ordinær spørretime den 12.02.20.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: I begrunnelsen for spørsmålet siterer representanten Lerbrekk første del av min uttalelse i replikkordskiftet under spørretimen 12.02.20. I siste del av min uttalelse lå det imidlertid et viktig poeng knyttet til dette:

"Det er ingen grunn til å mistenkeliggjøre mennesker som er for syke til å jobbe. Det er en av de aller viktigste ordningene i velferdssamfunnet vårt, at vi har en garantiinntekt, helsebaserte ytelser, for å sikre at hvis man av en eller annen grunn ikke kan stå i fullt arbeid, så skal man allikevel ha en inntekt å leve av. Men det er ikke dermed noen grunn til at man ikke skal ha gode, klare og også strenge kriterier for å kunne få disse ytelsene, og det handler ikke minst om legitimiteten og oppslutningen til hele velferdssystemet vårt."

Ordet garantiinntekt er derfor ment som et bilde på at samfunnet stiller opp når det oppstår helseproblemer som gjør det umulig å sørge for eget livsopphold, og ikke som et presist juridisk begrep knyttet til en ubetinget rett til en helserelatert ytelse.