Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1977 (2019-2020)
Innlevert: 18.06.2020
Sendt: 19.06.2020
Besvart: 26.06.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Har statsråden eller departementet noen mulighet til å gripe inn eller undersøke ved varsel om uregelmessigheter og konflikt i en viktig frivillig organisasjon som FFO?

Begrunnelse

I Norge har vi flere viktige organisasjoner som jobber for økt samfunnsmessig likestilling og deltakelse for funksjonshemmede, med ønske om økt livsglede og livskvalitet for alle innbyggere i Norge.
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), er en slik organisasjon. Med sine 84 medlemsorganisasjoner, som til sammen har mer enn 335.000 medlemmer, er FFO Norges største paraplyorganisasjon for organisasjoner av funksjonshemmede og kronisk syke.
FFO ble stiftet 21. september 1950.
Undertegnede har sammen med flere stortingskolleger blitt gjort oppmerksom på konflikter og anklager om uregelmessigheter internt i FFO opp mot behandlingen av Akershus FFO som skal være satt under administrasjon, og blitt oppfordret til å stille spørsmål til departementet om kontrollmuligheter.
Det gjelder anklager om dårlig organisasjonskultur, omskriving av vedtak og protokoller, neglisjering av demokratisk fattede beslutninger i en frivillig organisasjon, med mer.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Tilskuddsordningene på likestillings- og ikke-diskrimineringsområdet forvaltes av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Bufdir sin forvaltning av tilskuddene på området sikrer kontinuitet for de frivillige organisasjonene. De ulike tilskuddsordningene på området er regulert i forskrift eller regelverk.
FFO får støtte fra tilskuddsordningen funksjonshemmedes organisasjoner. Bufdir tildeler et særskilt nasjonalt driftstilskudd til Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO). Tilskuddet tildeles etter søknad og fastsettes skjønnsmessig ut fra den økonomiske rammen og hensynet til at organisasjonen i størst mulig grad skal kunne opprettholde eksisterende aktivitetsnivå.
Driftstilskuddet skal gå til oppgaver som er en del av den interne og eksterne kjernevirksomheten i organisasjonen, i samsvar med vedtekter, formål og aktivitetsplaner. Det er krav om at årsmelding og årsregnskap skal vedlegges søknad. Dette er regulert i forskrift om tilskudd til funksjonshemmedes organisasjoner. Forskriften regulerer også sanksjonsmuligheter ovenfor uregelmessigheter hos tilskuddsmottakerne. Brudd på forskriften kan føre til krav om tilbakebetaling av utbetalt tilskudd eller redusert tilskudd fremover. Tilskudd som ikke benyttes etter forutsetningene i forskriften eller tilskuddsbrev fra Bufdir kan helt eller delvis kreves tilbake. Dersom organisasjoner gjentatte ganger bryter forskriften, kan de helt eller delvis utelukkes fra ordningen i inntil 5 år.
Kulturdepartementet har det overordnede ansvar for tilskuddsordningen. Dette innebærer blant annet at Kulturdepartementet fastsetter de årlige beløpene som Bufdir har til fordeling til organisasjonenes driftstilskudd. Kulturdepartementet innhenter rapporter fra Bufdir, sørger for nødvendig oppfølging, evaluering av tilskuddsordningen og endrer forskriften når det er påkrevet.
Kulturdepartementet henvender seg til Bufdir ved meldinger om mislighold av midler fra tilskuddsordningene. Bufdir følger opp alle henvendelser om mulige uregelmessigheter hos tilskuddsmottakere. Prinsippet om organisasjonsdemokrati i de frivillige organisasjonen er viktig. Dette innebærer at medlemmene eier og bestemmer over egen organisasjon. Interne forhold skal derfor helst avklares og løses i den enkelt organisasjon. Bufdir vil kunne benytte seg av sanksjonsmulighetene dersom det er begått brudd på forskriften.