Skriftlig spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1993 (2019-2020)
Innlevert: 19.06.2020
Sendt: 22.06.2020
Besvart: 29.06.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at personer som har fått utsatt planlagte operasjoner slik at perioden for å motta sykepenger overskrides, ikke taper økonomisk?

Begrunnelse

I forbindelse med Coronasituasjon har omlag 300 000 personer fått utsatt sin behandling på norske sykehus.
Flere av disse har nå fått beskjed om at de kan få nødvendig behandling i september/oktober. Nå hører vi om personer som hadde ventet lenge da sykehusene startet med å utsette planlagte behandlinger og som vil ha vært sykmeldt i mer enn et år når de får behandling.
Det gjør at de mister retten til sykepenger og i stedet for tilbys arbeidsavklaringspenger, noe som gir en betydelig lavere kompensasjon for de det gjelder.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Jeg har fått innspill til svar på spørsmålet fra Helse- og omsorgsministeren. I forbindelse med virusutbruddet var det nødvendig å redusere planlagt aktivitet i spesialisthelsetjenesten for å frigjøre kapasitet og utstyr til håndtering av pasienter med covid-19. Aktiviteten ble videre tatt ned av smittevernhensyn. Den planlagte aktivitetsnedgangen har blitt forsterket av sykdom og karantene hos de ansatte, av opplæring av personell som kan få nye oppgaver i forbindelse med covid-19, og også av at pasienter har avlyst avtalte timer. Konsekvensen av aktivitetsnedgangen er at mange pasienter har fått et redusert helsetilbud, og risiko for forverret helse. Da vi fikk bedre kontroll over spredningen av viruset i april, ba Helse- og omsorgsministeren de regionale helseforetakene om å starte opptrapping mot mer normal drift.
Etter reglene i folketrygdloven kapittel 8 har man rett til å motta sykepenger inntil ett år. Sykepenger skal erstatte tapt inntekt og tilsvarer 100 prosent av tidligere inntekt. Den samme sykdomsdiagnosen kan gi ulik grad av funksjonsnedsettelse hos den enkelte. Lengden på sykepengeperioden er ikke differensiert ut fra ulike sykdomsdiagnoser, grad av arbeidsuførhet eller forventet behandlingstid for de ulike diagnosene. Dersom man fortsatt er syk etter at sykepengene utløper, kan man søke om arbeidsavklaringspenger som tilsvarer 66 prosent av tidligere inntekt. Det er ikke gjort unntak i reglene som følge av koronapandemien.
Arbeids- og velferdsetaten har gjennomført mange endringer i ordningene sine som følge av covid-19 pandemien. De er presset på ressurser og oppgaver. Regjeringen ønsker ikke å foreslå endringer i sykepengeregelverket som vil kreve nye endringer i systemløsningene. Det foreligger som sagt en mulighet til inntektssikring for de som når maksgrensen på sykepenger. Regjeringen har derfor ikke planer om å foreslå slike endringer.