Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2026 (2019-2020)
Innlevert: 23.06.2020
Sendt: 23.06.2020
Besvart: 02.07.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Vil helseministeren sette seg ned med NFF, eventuelt sørge for at riktig fagmyndighet setter seg ned med NFF, med den hensikt å konstruktivt utforske hvordan breddefotballen kan igangsettes med mest mulig normal aktivitet innenfor forsvarlige smittevernmessige rammer?

Begrunnelse

Hele det norske samfunnet har deltatt i en stor dugnad og blitt satt på prøve som følge av COVID19-pandemien og innsatsen for å hindre smittespredning. Norge ser ut til å ha fått smitten under kontroll, og vi alle deler ønske om at samfunnet gradvis skal normaliseres innenfor smittevernmessige forsvarlige rammer. Idrett og fotball er en viktig del av norsk folkesjel, en stor næring, folkehelsen, breddeidretten og manges velvære. Spørsmålsstiller viser til NFF og flere idrettsprofilers ønske og frustrasjon over at breddeidretten ikke fått kommet i gang med full aktivitet, og viser til NFF sitt brev hvor de skriver: «på vegne av alle medlemmene i Norges Fotballforbund (NFF), ber vi innstendig om det snarest tillates fotballtrening og kampaktivitet på alle nivåer i norsk fotball, slik som i for eksempel Danmark.» Jeg har også registrert at fotballpresidenten har bedt statsråden om et møte snarest mulig, blant annet for å på en konstruktiv måte se på mulighetene for å åpne opp for mer normale idrettsmuligheter til glede og positive ringvirkninger for befolkningen, men på en tilpasset og i en i dialog med myndighetene, slik at man på en trygg og sikker måte ivaretar de smittevernmessige behov som vi er nødt til å forholde oss til.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen vedtok 7. mai 2020 en langsiktig strategi og plan for håndtering av covid-19-pandemien og justering av tiltak med mål om at smittespredningen skal være under kontroll. En gradvis og kontrollert gjenåpning av samfunnet – inkludert idretten, er nødvendig for å kunne følge smitteutviklingen og for å vurdere effekten av tiltak som grunnlag for justeringer.
Det har vært en god og konstruktiv dialog med norsk idrett, blant annet med klarsignal for toppfotballpiloten i regi av Norges Fotballforbund (NFF) som nå er gjennomført vellykket i tre faser fra 11. mai. Med erfaringer fra denne er både toppfotballen og øvrig toppidrett gjenåpnet ved at det i covid-19-forskriften er gitt unntak fra kravet om 1 meter avstand ved arrangementer for toppidrettsutøvere ved gjennomføring av idrettsarrangement, og for spillere og støtteapparat ved gjennomføring av seriekamper i toppfotball som Norges Fotballforbund har besluttet er klare til å følge forbundets smittevernprotokoller utarbeidet i samarbeid med Helsedirektoratet. I vurderingen av unntak fra avstandskravet er det lagt vekt på næringshensyn og hensynet til yrkesutøvelse for profesjonelle utøvere innen både idretts- og kulturarrangementer. Gjenåpning av toppidretten ut over toppfotballen, er betinget av forsterkede smittereduserende tiltak i tråd med Folkehelseinstituttets anbefalte smitteverntiltak ved nærkontakt innen toppidrett, og at NIF sørger for oppfølging og støtte til særforbundene i deres arbeid med å utarbeide og implementere smitteverntiltak.
For breddefotballen i likhet med øvrig breddeidrett fra og med 20 år, er det som kjent ennå ikke unntak for avstandskravet under trening, og treningen må foregå i faste grupper på inntil 20 personer. Helsedirektoratet skal innen 1. august i lys av smitteutviklingen vurdere om det kan gjøres ytterligere unntak fra krav til avstand mellom personer både ved trening og ved arrangementer. Breddeidretten og breddefotballen vil være blant områdene som blir vurdert. HOD deltar i en god dialog som Kulturdepartementet har med idretten om disse forholdene.
I våre vurderinger er det lagt stor vekt på hensynet til barn og unges idrettsaktivitet. Blant annet er det gitt unntak fra avstandskravet for skolelignende fritids- og ferietilbud. Dette gjør det mulig for den organiserte idretten å arrangere idrettsskoler som f.eks. fotballskole eller friidrettsskole. Videre er det for barn og unge til og med 19 år for lengst åpnet for organisert trening med nærkontakt innenfor faste grupper på inntil 20 personer. Det betyr at det f.eks. er anledning til å spille treningskamper innad i samme lag. Dersom smittesituasjonen ikke endres betydelig, vil det fra 1. august gjøres unntak fra avstandskravet ved gjennomføring av konkurranser innenfor idrettskretsene der alle deltakerne er under 20 år og aktiviteten ikke kan utføres som normalt dersom avstandskravet til enhver tid skal overholdes.