Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Vil statsråden vurdere økt stipendandel til populærmusikk i den nye tildelingen av Statens kunstnerstipend?
Begrunnelse
At det nå blir 70 mill. kroner til statens kunstnerstipend (SKS) er i utgangspunktet bra. Det vil hjelpe godt i en krevende periode for kulturbransjen – spesielt om stipendene treffer de delene som er hardest rammet av koronasituasjonen.
To undersøkelser publisert nylig, fra BI CCI og Menon Economics, slår fast at musikkbransjen er svært hardt rammet av koronakrisen – særlig på grunn av at sommersesongen er viktigere for musikkbransjen enn for de fleste andre deler av kulturbransjen. Dette er en del av kulturlivet som i liten grad mottar støtte fra det offentlige. Under normale omstendigheter klarer denne delen av kulturbransjen seg ganske bra, men tidene er ikke normale som følge av korona.
Festivalene, spelene og konsertene som skulle gått av stabelen nå i sommermånedene er avlyst, og det er forbudt å arrangere for mer enn 200 personer, noe som gjør det svært vanskelig å få lønnsomhet, så få aktører forsøker seg på den type arrangementer. I praksis betyr dette at de fleste utøvere og skapere av populærmusikk har tilnærmet «yrkesforbud». Færre konserter vil også kunne få langtidseffekter i form av reduserte vederlagsinntekter for skaperne av populærmusikk. Redusert omsetning og tap av overskudd sommeren 2020 kan føre til mindre skapelse og tilgjengeliggjøring av ny populærmusikk fra Norge.
Populærmusikkfeltet har vanligvis en svært liten andel av tildelingene av Statens kunstnerstipend. I forrige tildelingsrunde fikk gruppen «populærkomponister» 2,7 % av hjemlene, mens «sangere, musikere og dirigenter» (som også innbefatter utøvere innen klassisk etc.) fikk 6,4 %.
Dersom denne fordelingen videreføres også ved den nye tildelingen vil det bety at populærkomponister, som altså taper tilnærmet all annen inntekt i store deler av 2020, vil få 19 nye stipender (á 100 000,-), mens for eksempel billedkunstnere – som fra nå av kan utøve sin kunst tilnærmet normalt – vil få 268.
Kunsthandverkere vil få 105 stipendhjemler, mens forfattere og oversettere vil få 85.
En slik fordeling vil i svært liten grad imøtekommer behovene på populærmusikkfeltet som nå er blant de som er hardest rammet av korona.