Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2096 (2019-2020)
Innlevert: 26.06.2020
Sendt: 29.06.2020
Besvart: 07.07.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvilke sykehusavdelinger opererer med koronaturnus gjennom sommeren, og hva er de lokale smittetallene og antall koronapasienter i opptaksområdet for disse sykehusene?

Begrunnelse

Flere medieoppslag nevner sykehusavdelinger har såkalt koronaturnus eller kriseturnus gjennom sommeren – selv om de ikke har koronapasienter. I en situasjon hvor helsepersonell har strukket seg langt for å bidra til at beredskapen er tilfredsstillende er det viktig at sykehusene ikke bruker kriseturnus der ordinære prosesser og rammeverk skal benyttes.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Selv om vi har god kontroll på smittesituasjonen med lavt antall nye rapporterte smittede og innlagte på sykehus, må sykehusene planlegge for scenarioer hvor det vil være mulig å møte en topp med mange pasienter som har behov for sykehusinnleggelse og intensivbehandling på grunn av covid-19, basert på Folkehelseinstituttets prognoser.
I foretaksmøtet den 17. april 2020 ba jeg de regionale helseforetakene om å gradvis trappe opp til en mer normal drift. I en slik situasjon har helseforetakene måttet reorganisere driften for å kunne ta imot pasienter med ekstra tiltak knyttet til smittevern. Det er opprettet egne pasientforløp med klare skiller mellom potensielle covid-19-pasienter og ordinære pasienter. Eksempler på slik organisering er egne akuttmottak, egne sengeposter, nye teststasjoner, flere intensivsenger og samlet omlegging av driften som har ført til endret pasientstrøm. Tiltakene er etablert på ulike måter og i ulik grad i foretakene basert på lokale forhold og vurderinger. Mange av tiltakene har medført ekstra bemanningsbehov, uavhengig av antall innlagte pasienter.
Selv om antall pasienter som er innlagt heldigvis er lavt, er vi derfor ikke i en normal driftssituasjon. Helseforetakene må opprettholde beredskap i forbindelse med covid-19 gjennom hele sommeren, basert på en mulig rask økning i antall smittede. Opprettholdelse av beredskap medfører behov for noe høyere bemanning, uavhengig av om det er covid 19 pasienter innlagt eller ikke.
Ved mange avdelinger i helseforetakene har det vært vanlig at det inngås avtaler om såkalte sommerturnuser og hjelpeturnuser som avviker fra ordinær turnus i form av høyere vaktbelastning og egne lønnsavtaler, uavhengig av korona-pandemien. I forbindelse med korona-pandemien kom det i stand såkalte "korona-avtaler" mellom Spekter og arbeidstakerorganisasjonene. De ansatte har strukket seg langt i forbindelse med korona-pandemien, og det er viktig å anerkjenne deres innsats og viktighet.
Samtidig vil jeg minne om det er partene som inngår en avtale som også har tolkningsansvaret og som eventuelt kan tviste om forståelsen av avtalen. Verken jeg som statsråd eller Helse- og omsorgsdepartementet har noen arbeidsgiverfunksjon i helseforetakene.
Representanten spør om hvilke sykehusavdelinger som opererer med "koronaturnuser" gjennom sommeren samt antall korona-pasienter. Helse Sør-Øst melder om at følgende avdelinger ved helseforetakene har slike turnuser, med antall innlagte covid-19-pasienter per 29. juni i parentes:

• Akershus universitetssykehus (5): Intensivseksjonen, Akuttmottaket, Akutt 24, Infeksjon, Lunge, Nevrologi/endokrinologi, Rehabilitering, Medisinsk overvåkning, Radiografi, Genteknologi, Avklaringspost korona, Dialyse
• Oslo universitetssykehus (3): Avdeling for anestesiologi, Avdeling for mikrobiologi, Akuttklinikken (testpoliklinikk), Klinikk for laboratoriemedisin

• Sykehuset i Vestfold (0): Intensivavdelingen, Akuttsenteret (eget koronamottak)
• Sykehuset Innlandet (2): Pandemiposter i Divisjon Elverum/Hamar og Divisjon Tynset
• Sykehuset Telemark (0): LIS1 somatikk, LIS (ortopedi, gastrokirurgi, medisin), Overleger medisin Notodden, Operasjon Skien, Renhold, Ambulanse Kragerø

• Sørlandet sykehus (1): 23 enheter har endrede arbeidsplaner
• Vestre Viken (2): Medisinsk mikrobiologi Drammen og Bærum, Anestesileger Drammen
• Diakonhjemmet (2): Anestesisykepleiere

Helse Vest har per 30. juni ingen innlagte pasienter med covid-19, og melder at følgende avdelinger ved helseforetakene har "korona-turnuser":

• Helse Bergen: Laboratorieklinikken (bioingeniører), Drift/teknisk divisjon (fagarbeidere og assistenter)
• Helse Stavanger: Mottaks- og behandlingsavdeling, Sengepost for observasjon, Smitte-avklaringspost
• Helse Førde: Medisinsk avdeling, Mikrobiologisk avdeling

Helse Midt-Norge melder at helseforetakene i regionen har en svært begrenset anvendelse av «koronaturnuser» eller «kriseturnuser» i sommer, og få innlagte pasienter.

Det er ingen innlagte pasienter med covid-19 i Helse Nord per 30. juni 2020, og følgende avdelinger ved helseforetakene har "korona-turnuser":

• Nordlandssykehuset: Pandemienheten, Intensivenheten
• Finnmarkssykehuset: Fysikalsk medisin og rehabilitering i Kirkenes (omgjort til kohort for covid-19)
• Universitetssykehuset Nord-Norge: Avklaringspost, Medisinsk mottak (LIS), Mikrobiologi (overleger), Smittetransporthelikopter (leger, spesialsykepleiere og paramedisiner), Beredskapsordning (sykepleiere), Akuttmottak, Medisinsk avdeling (LIS), Ortopedisk vaktordning, Medisinsk avdeling (LIS)

Helseforetak i de ulike regionale helseforetakene som ikke er nevnt ovenfor, melder at ingen avdelinger der har etablert turnuser etter avtaleverket i forbindelse med korona-pandemien.