Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Hva er begrunnelsen for at kvinner kan bli nektet å stebarnsadoptere sin kones biologiske barn på grunn av måten barnet er unnfanget, og vil statsråden vurdere å legge til rette for at partnere får like rettigheter til å stebarnsadoptere barn uavhengig av hvor de er unnfanget?
Begrunnelse
En kvinne bosatt i Vestfold har fått endelig avslag på sin søknad til Bufdir om å få bli juridisk forelder til sin kones yngste sønn ved stebarnsadopsjon. Paret er gift og bor sammen med tre barn med samme biologiske far. Begge er juridiske foreldre til de to eldste barna. De to første barna er unnfanget ved assistert befruktning ved en godkjent klinikk i Danmark, mens det tredje barnet er unnfanget hjemme ved bruk av sprøyte. Paret kjenner donorens identitet og har til intensjon at det yngste barnet skal få vite hvem som er biologisk far.
Fra 1. januar 2009 har lesbiske ektefeller og samboere hatt rett til å bli vurdert for assistert befruktning på linje med heterofile par. Biologisk mors ektefelle eller samboer får status som medmor for barn født 1. januar 2009 eller senere, dersom hun har gitt samtykke til befruktning, befruktningen har skjedd på godkjent helseinstitusjon i Norge eller utlandet og sædgivers identitet er kjent. Imidlertid ser det ut for at Bufdirs praksis er at biologisk mors partner ikke får rett til å stebarnsadoptere barn som er unnfanget ved hjelp av sprøyte.
Hensynet til barnets beste skal være førende i adopsjonssaker. I dette tilfellet kan det imidlertid se ut for at Bufdir legger større vekt på hvor og hvordan barnet er blitt unnfanget enn hva som er til beste for barnet.