Bjørnar Moxnes (R): Hvordan vil departementet forklare den drastiske nedgangen i andelen innvilgede søknader om voldsoffererstatning i voldtektssaker?
Begrunnelse
Rødt har mottatt bekymringsmeldinger fra advokater som bistår ofre i voldtekts- og overgrepssaker, om at en stadig større andel av søknader om voldsoffererstatning fra voldtektsofre avvises. Tall som bistandsadvokatene har mottatt fra Kontoret for voldsoffererstatning viser at i 2016, 2017 og 2018 ble omtrent halvparten av søknadene om voldsoffererstatning for voldtektsofre innvilget. Foreløpige tall for 2019 viste imidlertid at av de 617 søknadene fra voldtektsofre som var blitt behandlet fra januar til utgangen av oktober 2019 så ble bare 26,6 prosent innvilget, mens 73,4 prosent ble avslått.
I tillegg til den markante nedgangen i andelen innvilgelser, handler bekymringsmeldingene om avslag på voldsoffererstatning i voldtekts- overgrepssaker som oppleves som urimelige. I noen av tilfellene skal voldsoffererstatningsmyndighetene ha gitt avslag ved å tilsidesette domstolenes vurderinger.
I forarbeidet til lov om endring i voldsoffererstatningsloven, Ot.prp.nr. 10 (2007-2008), slår justisdepartementet fast at ved erstatningsutmåling bør voldsoffererstatningsmyndighetene i utgangspunktet følge domstolenes vurderinger, blant annet fordi domstolene normalt har
«(…) et bedre faktisk grunnlag å bygge avgjørelsen på enn voldsoffererstatningsmyndigheten, jf. blant annet ved at de bygger på umiddelbar bevisførsel.»
Departementet skriver videre at
«(…) forvaltningen prinsipielt sett ikke [bør] komme til et annet resultat enn domstolene ved vurderinger av det samme saksfaktum i forhold til de samme rettsregler, idet det vil kunne svekke domstolens legitimitet.»
Dette prinsippet kan antas å gjelde også for spørsmålet om hvorvidt offeret er utsatt for et straffbart forhold eller ikke. Bekymringsmeldingene tyder imidlertid på at voldsoffererstatningsmyndighetene fra og med 2019 i mindre grad følger dette prinsippet.
Den drastiske nedgangen i andelen innvilgelser og en tilsynelatende strengere praktisering av regelverket, kan ha store negative konsekvenser for voldtekts- og overgrepsofre, som både opplever å ikke bli trodd, og å nektes nødvendig erstatning de har krav på.