Skriftlig spørsmål fra Åshild Bruun-Gundersen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2119 (2019-2020)
Innlevert: 30.06.2020
Sendt: 30.06.2020
Besvart: 03.07.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åshild Bruun-Gundersen (FrP)

Spørsmål

Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Vil helseministeren nå innføre plikt om å gjennomføre covid-19 test for alle personer fra Sverige og andre høyrisikoland som ønsker å jobbe i norsk helsevesen, før de kommer til Norge?

Begrunnelse

De siste dagene har en svensk vikarlege og en svensk vikarsykepleier testet positivt for koronaviruset, etter å ha fått karantenefritak for å jobbe i Norge. Konsekvensene av dette er at avdelinger ved sykehus må stenges, titalls pasienter må isoleres og enda flere helsepersonell må i karantene. Denne problemstillingen må løses, for vi kan ikke akseptere at koronasmitte sprer seg i norsk helsevesen fordi vi importerer denne sykdommen fra høyrisikoland som Sverige.
Spørsmålsstiller mener statsråden snarest bør innføre en plikt for utenlandske arbeidere om gjennomføre en covid-19 test, og få resultatet av den, før de kan jobbe i norsk helsevesen. For et år siden innførte Stortinget plikt om å avlegge helseattest for å få arbeidstillatelse i Norge hvis man kommer fra land med høy forekomst av smittsomme og alvorlige sykdommer som tuberkulose. Jeg kan ikke forstå at det samme kravet ikke skal gjelde under koronapandemien.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Spørsmålsstiller mener statsråden snarest bør innføre en plikt for utenlandske arbeidere om
gjennomføre en covid-19 test, og få resultatet av den, før de kan jobbe i norsk helsevesen. For et år siden innførte Stortinget plikt om å avlegge helseattest for å få arbeidstillatelse i Norge hvis man kommer fra land med høy forekomst av smittsomme og alvorlige sykdommer som tuberkulose. Jeg kan ikke forstå at det samme kravet ikke skal gjelde under koronapandemien.
Folkehelseinstituttets smittevernråd er at helsepersonell fra Sverige skal testes når de kommer til Norge. Etter anbefaling fra Helsedirektoratet og FHI har departementet nå også fastsatt slike krav i forskrift.
Fra 1. juli 2020 må helsepersonell fra Sverige følge samme opplegg for alternativ til karantene som arbeidstakere fra andre EØS/Schengen-land. Det kreves to tester etter ankomst til Norge med minimum 48 timers mellomrom, og hvor test to tidligst kan tas dag fem. Frem til første negative test foreligger, skal personen ha karanteneplikt. Dersom første test er negativ, kan personen arbeide i Norge uten hinder av karanteneplikt, men på fritiden skal personen være i karantene. Dersom også andre test er negativ, er personen unntatt fra karanteneplikt både i arbeid og på fritiden.
Krav om testing gjelder ikke for helsepersonell som er dagpendlere, men det stilles krav om at disse ikke samtidig har arbeid i svensk helsetjeneste. Helsepersonell som er dagpendlere er allerede anbefalt å regelmessig testes og bruke munnbind.
Jeg vil understreke at personer som er gitt karanteneunntak i forbindelse med arbeid skal så langt som mulig, unngå nærkontakt med andre som ikke er i samme husstand.