Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2145 (2019-2020)
Innlevert: 17.06.2020
Sendt: 30.06.2020
Besvart: 08.07.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvorfor har statsråden enda ikke sikret følgejordmødre anstendige arbeids- og lønnsvilkår slik at fødende kvinner med lang reisevei til fødetilbudet får en trygg og stabil tjeneste?

Begrunnelse

Følgejordmødre melder om at langt dårligere lønnsforhold etter at finansiering av tjenesten ble endret i 2018. Frem til 1. oktober 2018 var lønn basert på et takstsystem organisert via HELFO, som innebar fastsatt beløp for å følge en fødende person til et sykehus, et annet beløp for å bistå i en såkalt transportfødsel, og egen takst for «falske alarmer hvor fødsel ikke finner sted – samt tillegg for natt- og helgearbeid. I 2018 ble ansvaret for takstene overført til helseforetakene og alle takstene falt da mange steder bort, med unntak av taksten som gjelder følge til sykehuset. Transportfødsler og utrykning der fødsel ikke finner sted blir ikke lenger dekket av egne takster. Timelønnen som erstatter takstsystemet gir dårlige lønnsvilkår og en kraftig lønnsnedgang– og gjør det vanskelig å rekruttere og beholde følgejordmødre i følgetjenesten. «Vi kan ikke akseptere at følgetjenesten blir dårligere fordi finansieringen av den flyttes fra en offentlig virksomhet til en annen» uttalte statsråden til VG 14 august 2019.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg viser til tidligere svar på spørsmål om finansiering av følgetjenesten, blant annet i spørsmål til skriftlig besvarelse nummer 1558 (2018 – 2019) fra representanten Elise Bjørnebekk-Waagen. Kort oppsummert har de regionale helseforetakene hatt ansvar for beredskap for følgetjeneste og for selve følgetjenesten fra 2010. Det var Stoltenberg II-regjeringen som i 2010 overførte ansvaret for følgetjenesten fra folketrygden til helseregionene. Overføringen omfattet både leger og jordmødre, og det ble flyttet 3,6 mill. kroner fra folketrygden til de regionale helseforetakene i 2012.
I 2018 ble også finansieringsansvaret for fødselshjelp ved jordmor under følgetjeneste/transport til institusjon (kostnadsberegnet til om lag 0,4 mill. kroner) og for beredskap som regionale helseforetak har ansvar for (kostnadsberegnet til om lag 0,6 mil. kroner) overført til helseregionene. I høringsnotatet som lå til grunn for endringene ble det uttrykt en klar intensjon om at jordmødrene fortsatt skal få godtgjort for det arbeidet de faktisk utfører.
Helseforetakene inngår avtaler med kommuner om beredskap og følgetjeneste for gravide. Tilbakemeldingene Helse- og omsorgsdepartementet har fått fra de regionale helseforetakene viser at jordmødrene i hovedsak er ansatt i helseforetak eller kommune og godtgjøres i henhold til tariffavtaler. Ett helseforetak, Finnmarkssykehuset, har valgt å videreføre HELFO-satser. Jeg legger til grunn at arbeidsforhold er spesifisert i ansettelses/arbeidsavtalen den enkelte jordmor har med kommunen eller helseforetaket.