Skriftlig spørsmål fra Sandra Borch (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2157 (2019-2020)
Innlevert: 30.06.2020
Sendt: 01.07.2020
Besvart: 07.07.2020 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Sandra Borch (Sp)

Spørsmål

Sandra Borch (Sp): Jeg tillater meg å spørre på nytt, har statsråden i det hele tatt tenkt å foreta seg noe som helst i denne saken?

Begrunnelse

Jeg viser til tidligere innsendt spørsmål angående felling av bjørn i Bardu datert 22.06. I svaret til statsråden som kom i dag 30.06, vil han nødig kommentere saken nærmere fordi denne saken kan bli påklaget til departementet. I dag kom svaret fra Miljøverndirektorat om at de opprettholder avslaget om felling som først ble sendt Fylkesmannen. Jeg vil påstå at det ikke er noe tvil om at statsråden ikke tar denne situasjonen på alvor. For tredje året på rad opplever familier og bønder i Bardu at de blir overkjørt av regjering og statsråd, det til tross for at Stortinget har sagt det ikke skal være rovdyr som utgjør skadepotensial i beiteprioriterte områder. I dette område går det over 2000 sau, og vi har dessverre sett tilfeller der bønder har lagt ned gårdsdriften de siste årene grunnet rovdyrsituasjonen i området. Jeg har lagt merke til at statsråden i sosiale medier er veldig aktiv med å forte ulike reiser ifb. med hans ansvarsområde. Jeg har enda til gode å se at statsråden har vært og besøkt kommuner i landet som sliter med store rovdyrangrep.
Jeg vil oppfordre statsråden til å dra på besøk til de familiene og bøndene i Bardu som nå hver dag opplever nye bjørnangrep på sau.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Som eg svarte på skriftleg spørsmål nr. 1992 so er eg kjent med at det i juni vart søkt om løyve til å felle ei bjørnebinne med unge eller ungar i Bardu kommune. Søknaden kom etter funn av to sau dokumentert tapt til bjørn, og var basert på dåverande skadar og skadehistorikken i området, spesielt under beitesesongen 2018. Siste registrerte tap er dokumentert 24. juni i år. Pr. 5. juli 2020 er det registrert tap av fire sauer til bjørn i Bardu. Dei skadane som til no er dokumentert i juni i år kan ha vore forårsaka av binne med unge eller ungar. I slike tilfelle er det, slik som eg nemnde i mitt førre svar, Miljødirektoratet som har mynde til å behandle søknader om skadefelling. Den 23. juni avslo Miljødirektoratet søknaden om skadefelling av bjørn. Eg legg til grunn at dette vedtaket kan bli påklaga til Klima- og miljødepartementet, og eg finn det difor ikkje rett å kommentere denne saka nærare på dette tidspunktet.
Som i mitt førre svar vil eg generelt vise til at vi har ei todelt målsetting i Noreg, der vi skal ta vare på både beitedyr og rovvilt. Når det gjeld bjørn ligg vi framleis under bestandsmålet, både nasjonalt og i region 8 (Troms og Finnmark). Talet på binner er den største avgrensande faktoren for å nå bestandsmålet. Samtidig skal det i utgangspunktet vere låg terskel for å ta ut bjørn i beiteprioriterte område. Forvaltninga må derfor i situasjonar som denne i Bardu gjere krevjande og konkrete vurderingar i kvart enkelt tilfelle basert på vilkåra i naturmangfaldlova og føringane i rovviltforlika.
Eg kan orientere om at statssekretæren i Klima- og miljødepartementet og statssekretæren i Landbruks- og matdepartementet har den 6. juli besøkt Bardu kommune og den beitebrukaren som har mista fire sauer hittil i år, for å bli nærare orientert om situasjonen.