Skriftlig spørsmål fra Kjell-Børge Freiberg (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2169 (2019-2020)
Innlevert: 01.08.2020
Sendt: 03.08.2020
Besvart: 10.08.2020 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Spørsmål

Kjell-Børge Freiberg (FrP): Beiarelva har i løpet av få år utviklet seg til en bli en av Norges beste lakseelver. Elva har et betydelig potensial til å kunne vokse kapasitetsmessig, dersom det kommer nødvendige løsninger med laksetrapper med en antatt total kostnad på 25-30 mill. NOK.
Vil statsråden ta et snarlig initiativ til å organisere et «spleiselag,» hvor de ulike statlige selskaper som er lokalisert i Beiarn og departementet bidrar til finansiering av laksetrapper i Beiarelva?

Begrunnelse

I løpet av få år har Beiarelva i Beiarn Kommune i Nordland utviklet seg til å bli en av Norges absolutte beste lakseelver. Med dyktig og velorganisert forvaltning har det lokale miljøet og grunneiere gradvis bygget opp en voksende og meget robust laksestamme. I 1989 ble alt av laksefiske i Beiarelva forbudt. Elva ble omsider rotenonbehandlet i 1994, og etter 7 år ble elva friskmeldt for gyro og igjen ble det åpnet for et forsiktig laksefiske.
Beiarn Kommune er dominert av statlig eierskap direkte og indirekte gjennom Statsskog, Statkraft og Opplysningsvesenets Fond. Dessuten er sjøarealet inn til Beiarn nasjonal laksefjord og nasjonalt laksevassdrag.
Beiarelva har et langt større potensial enn hva som hittil har vært mulig å utnytte, i og med at mangel på laksetrapper gjør at ca. bare halve elveleiet kan utnyttes som gyteområde. Med effektive laksetrapper i øvre deler av elva vil det ligge betydelige muligheter i å kunne øke verdiskapingen fra elva samtidig som den atlantiske laksestammen vil kunne sikres enda bedre vilkår. Det er forsiktig beregnet at laksetrapper raskt vil kunne øke elvas kapasitet som lakseelv med mer enn 30 %.
For å få dette til må de ulike og dominerende statlige aktører som holder til i Beiarn kunne bidra til å delta i et spleiselag som løser utfordringen. Det er beregnet at en vil kunne komme svært langt med 25 til 30 mill. NOK for å kunne utvikle Beiarelva til et virkelig nasjonalt utstillingsvindu for villaksen. Skal en imidlertid kunne lykkes med dette kreves det at regjeringen snarlig tar initiativ til å bidra med organisering av finansiering av laksetrappene, ved først og fremst å få med de nevnte statlige aktører som driver virksomhet i Beiarn, men også via egen bevilgning over statsbudsjettet.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Det er rett at Beiarelva er eit godt laksevassdrag, kor ei strekning på 27,5 km er tilgjengeleg for anadrome fisk. Det eksisterer i dag tre laksetrapper i elva. Etter at Beiarelva blei behandla med rotenon i 1994 for å nedkjempe lakseparasitten gyrodactylus salaris, har fleire fiskebiologiske undersøkingar vore gjennomført i vassdraget.
I ein rapport frå 2015 konkluderte Rådgivende Biologer at ei utbetring av eksisterande laksetrapper og bygging av nye trapper kunne gje ei 30 % auke i smoltproduksjonen, omlag likt fordelt mellom laks og aure. Sidan 2015 har rundt 50 gytelaks blitt flytta oppstraums Høgforsen for å utnytte det tilgjengelege produksjonsarealet over fossen. Undersøkingar har vist at tettleiken av lakseungar er størst i områda nærast fossen. Det er dermed uvisst i kor stor grad laksen vil vandre lengre opp i vassdraget, sjølv om dette skulle gjerast mogleg av laksetrapper, og derfor òg vanskeleg å vurdere kor godt potensialet for auka produksjon i vassdraget er.
Dei naturgitte forholda i Beiarelva gjer ein god produksjon av laks og ein moderat produksjon av aure, og så langt er det lite som tyder på at desse artane er negativt påverka av dei eksisterande reguleringane i vassdraget. Vi har i dag ei rekkje andre vassdrag kor laksebestandane er meir avhengige av velfungerande laksetrapper for i det heile å få tilgang til naudsynte gyte- og oppveksthabitat. For å få ei oppdatert oversikt over tilstanden på laksetrappene i norske vassdrag, har Klima- og miljødepartementet gjeve Miljødirektoratet i oppdrag å foreta ei vurdering av eksisterande fisketrapper og restaureringsbehov og å foreslå eventuelle tiltak.