Kjersti Toppe (Sp): Kan helse- og omsorgsministeren fremlegge en oversikt over alvorlige hendelser ved cellegiftbehandling ved norske sykehus de siste 10 år; gjøre rede for hva regjeringen gjør for sikre at det systematisk blir spredt kunnskap etter at det er blitt begått en alvorlig feil ved et sykehus, og vil regjeringen vurdere å gjenopprette meldeordningen og/eller sette krav til at alle sykehus lærer av medholdssakene i Norsk Pasientskadeerstatning, for å sikre at sykehus kan lære av egne og andres feil eller nestenulykker?
Begrunnelse
I følge Bergens Tidende 4. juli 2020 har NPE behandlet ni erstatningssaker om pasienter som er blitt utsatt for cellegiftsoverdose ved norske sykehus siste 15 årene. Da er ikke andre alvorlige hendelser ved cellegiftbehandling tatt med. I artikkelen uttaler Karina Aase, professor i pasientsikkerhet ved Universitetet i Stavanger at når det skjer en så alvorlige hendelse som dødsfall, så iverksetter man nye rutiner og tiltak internt. Men denne kunnskapen går i liten grad på tvers av avdelingene, og at helsetjenesten er lite flinke på læring, eller til å spre systematisk kunnskap etter at det er blitt begått feil. Fungerende pasient- og brukerombud i Vestland, Gunhild Solberg, uttaler at det er stor lærdom i å bruke medholdssaker fra NPE, men at statistikken som NPE har, viser at dei altfor liten grad brukes av virksomhetene. Også Eivind Hansen, administrerende direktør i Helse Bergen, uttaler at de i dag ikke har et godt nok, systematisk inntak av NPE- saker fra andre sykehus.
Meldeordningen ble nylig lagt ned av regjeringen. Mange mener at det var feil fordi det var den mest brukte og eneste sanksjonsfrie meldeordningen som også omfattet "nestenulykker", der hovedformålet nettopp var å lære av egne og andres feil.