Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2219 (2019-2020)
Innlevert: 05.08.2020
Sendt: 06.08.2020
Besvart: 17.08.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Kan statsråden gi en oversikt over hvilken type bistand, råd og pålegg helsemyndighetene har gitt/tilbudt Hurtigruten i kjølvannet av smitteutbruddet på MS Roald Amundsen, og tidspunkt for når denne bistand/råd/pålegg ble gitt/tilbudt?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Smittevern reguleres i Smittevernloven og i denne situasjonen av forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19-forskriften). I tillegg har arrangøren av kystcruise varslingsplikt i henholdt til IHR forskriften.
Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har laget en egen veileder for kystcruisetrafikk sammen med næringen. Hurtigruteselskapet har vært med i utarbeidelsen av denne.
Sysselmann på Svalbard er godkjenningsmyndighet for kystcruise rundt Svalbard, forskriftens § 10a og har følgelig forestått godkjenning av Hurtigrutens planverk og påfølgende seilinger.
Mulig smitte om bord på MS Roald Amundsen ble varslet første gang fra kommunelegen i Hadsel kommune 29. juli 2020. Skipet ankom Tromsø den 31. juli 2020. Fra det tidspunktet har Tromsø kommune hatt det direkte ansvaret for håndtering av skipet med mannskap og passasjerer. Folkehelseinstituttet (FHI) sin rolle har vært å gi råd og bistand knyttet til smittevern, til rederi, berørte kommuner og andre helsemyndigheter. Fra og med 31. juli har FHI deltatt på daglige møter med rederi, Helsedirektoratet og Tromsø kommune. FHI har også bistått og kommunisert med kommuner som har fulgt opp passasjerer med opphold i ulike kommuner.
Helsedirektoratet ble gjort kjent med mulig smitte ombord på MS Roald Amundsen fra FHI onsdag. 29. juli og anmodet etter dette Hurtigruten om opplysninger i saken. Dialog med Hadsel kommune og Hurtigruten ble håndtert av FHI. Helsedirektoratet har ivaretatt sin koordinerende rolle og sikret at kommunene har kunnet ivareta sine roller som smittevernmyndigheter, støttet med faglig rådgivning fra FHI, overfor Hurtigruten. Dette har foregått gjennom virtuelle møter.
Jeg har etter denne hendelsen gjort innstramninger i regelverket for kystcruise for å stoppe videre korona- smitte. Innstrammingen vil forhindre at skip med flere enn til sammen 100 personer om bord blir godkjent og får landgang i norske havner. Reglene om innstramning ble innført mandag 3. august og skulle gjelde i minst 14 dager. Dette er nå forlenget med ytterligere en uke.