Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2220 (2019-2020)
Innlevert: 05.08.2020
Sendt: 06.08.2020
Besvart: 12.08.2020 av samferdselsminister Knut Arild Hareide

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvordan vil statsråden sikre smittevernet i kollektivtrafikken når stadig flere folk skal tilbake til jobb, skole og studier?

Begrunnelse

Ferien nærmer seg slutten for de fleste, og mange returnerer til jobb de nærmeste dagene. Allerede nå rapporter folk om fulle busser og utfordringer med å ivareta rådene om avstand når man benytter kollektivtransport. Selv om ordningen med avsperrede seter nå er opphevet, er det fortsatt vanskelig å holde tilstrekkelig avstand til andre reisende dersom det ikke er hyppige nok avganger og antallsbegrensning på de ulike transportmidlene.

Knut Arild Hareide (KrF)

Svar

Knut Arild Hareide: Regjeringen vurderer fortløpende hvordan smittespredningen foregår i samfunnet, basert på faglige innspill fra helsemyndighetene. Et av de områdene som er spesielt utsatt for risiko for smittespredning, er kollektivtrafikken. Det er derfor avgjørende at alle involverte aktører, herunder de reisende, har gode rutiner for håndtering av smittevern slik at man ikke utsetter seg selv og andre for smittefare i forbindelse med kollektivreiser.
Vi ser at Norge kan gå mot en situasjon med økt smitte, og det er derfor behov for å opprettholde tiltak som reduserer presset på kollektivtransporten. Arbeidsgivere har en sentral rolle i arbeidet med å bidra til å minimere eller fordele belastningen i tid på kollektivtransporten. Vi oppfordrer derfor alle arbeidsgivere om å planlegge for at antall ansatte som reiser med kollektivtransport i rushtiden i befolkningstette områder, halveres sammenlignet med normalsituasjonen. Tilrettelegging for hjemmekontor og spredning av de reisende til tider utenfor rushtiden der det er mulig, er viktige tiltak for å redusere belastningen på kollektivtransporten. De som har mulighet til det, oppfordres til å gå eller sykle til jobb og skole.
Den nåværende veilederen for smittevern i kollektivtransport, sist oppdatert 7. juli, gir etter mitt syn gode råd til aktørene om hvordan man skal sørge for å ivareta smittevernhensyn på en god måte. Jeg vil understreke at det er viktig at man gjør gode vurderinger basert på lokale og regionale forhold, siden det ikke er like stort press på kollektivtransporten i alle områder. Vi ønsker ikke å skremme folk unødig fra å bruke kollektivtransporten, så her må alle involverte aktører være tydelige på å formidle hva som gjelder i sitt område.
Når det gjelder bruk av smittevernutstyr som munnbind, må folk nå være forberedt på at det kan komme en anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport. Fysisk avstand er mer effektivt enn å bruke munnbind. Bruk av munnbind vil derfor aldri kunne erstatte de generelle smittevernrådene om å holde minst en meters avstand, vaske hendene ofte og være hjemme hvis du er syk, men komme i tillegg. I områder der det ikke er noe problem å overholde avstandskravet, vil ikke denne type tiltak være nødvendig. Grunnen til at vi venter med å gi et entydig råd om bruk av munnbind på kollektivtransport, er at dette krever forberedelser. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vil lage kampanjer om riktig bruk og se på hvordan vi skal sikre god tilgjengelighet av munnbind til dem som trenger det. Mer detaljerte råd vil komme frem mot 14. august.
Det er viktig at både offentlig og privat tjenesteproduksjon opprettholdes. En del yrkesgrupper og personer i forskjellige livssituasjoner vil fortsatt måtte reise kollektivt til vanlig tid. Dette må vi alle bidra til å legge til rette for ved å redusere bruken av kollektivtransport eller spre nødvendige reiser ut over rushtiden, slik at kollektivreiser kan foregå med minst mulig risiko for smittespredning.
Jeg er også innstilt på at vi må fortsette å kompensere fylkeskommunene og operatørene for den inntektssvikten som følger av restriksjonene som er innført. Regjeringen og Stortinget har bidratt til dette gjennom omfattende støttepakker, og vi vil jobbe videre med å få på plass nødvendige støttetiltak.