Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2218 (2019-2020) Innlevert: 05.08.2020 Sendt: 06.08.2020 Besvart: 18.08.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie
Solfrid Lerbrekk (SV): Viser til helsedirektørens uttalelser på Dagsrevyen 4. august hvor han varsler innstramming i helsemyndighetenes rutiner i kjølvannet av covid-19-utbruddet på MS Roald Amundsen. Er det slik å forstå at dagens rutiner er blitt brutt, eller at de er for passive og uklare?
Bent Høie: Regjeringen åpnet 12. juni 2020 for at det kunne gjennomføres kyst- og ekspedisjonscruise på og rundt Svalbard, og det ble vedtatt ny § 10a i covid-19-forskriften, § 10a Krav til gjennomføring av reiselivsaktiviteter på Svalbard. 18. juni 2020 vedtok helse- og omsorgsministeren og næringsministeren at det også skulle åpnes for kystcruise langs norskekysten. Covid-19-forskriften ble endret 21. juni 2020 med ny § 10b Krav til gjennomføring av kystcruise langs norskekysten.Det ble mandag 3. august besluttet å midlertidig stramme inn regelverket for cruisetrafikken for å stoppe korona-smitte. Skip med flere enn til sammen 100 personer (passasjer og mannskap) om bord får ikke gå i land i norske havner eller på Svalbard. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å vurdere hvilke nasjonale begrensninger kystcruise langs norskekysten og på Svalbard som er nødvendig og forholdsmessig fremover. Dette innebærer også en vurdering av om regelverket og veilederne bør endres, og om virksomhetene (rederiene) og kystcruisebåtene forholder seg til det det norske regelverket og til kravene i veilederne.Folkehelseinstituttet og kommunehelsetjenesten har etter hendelsene på hurtigruteskipet MS Roald Amundsen fulgt rutinemessig opp påfølgende smitteutbrudd av covid-19 og arbeidet med smitteoppsporing og oppfølging av passasjerer, mannskap, kommuner, helseforetak og fylkesmenn. Fylkeslegen i Troms og Finnmark har startet gransking av Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet på skipet. Smitteutbruddet på Roald Amundsen etterforskes også av politiet for å avklare om selskapet eller enkeltpersoner har brutt smittevernloven. Det er derfor ikke riktig av meg å kommentere om dagens regelverk eller rutiner er brutt. Først må hendelsesforløpet granskes og tilsynsmyndigheter og politi konkludere om det er utvist skyld og eventuelt graden av straffverdighet.