Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2269 (2019-2020)
Innlevert: 13.08.2020
Sendt: 13.08.2020
Besvart: 20.08.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Vil regjeringen lage en nasjonal plan for rehabilitering for alle som har fått covid-19, og mer ressurser for å bygge opp rehabiliteringsløp for dem, for å ikke ta ressurser ut fra andre rehabiliteringsgrupper som også trenger rehabilitering etter andre skader?

Begrunnelse

Jeg viser til spørsmål nr. 2216 fra meg om:

"Hvilke planer har regjeringen for god rehabilitering for alle som har fått covid-19, både de som har vært på sykehus og de som ikke har vært innlagt."

Helseministeren svarte ikke på spørsmålet om hvilke planer regjeringen har for god rehabilitering. Helseministeren viser til lokale planer i "sykehus og flere private rehabiliteringssentre". Vi vet at mange kommuner og sykehus har problemer med ressurser. Flere andre land har nasjonale planer for rehabilitering etter covid-19, med flere penger på bordet for planen.
Jeg håper at regjeringen vil utarbeide en nasjonal plan, og ikke skyve ansvaret over til kommuner og sykehus.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg viser til mitt svar 13.august, hvor jeg redegjorde for styrkingen av budsjettene til sykehus, kommuner og forskning med bakgrunn i koronapandemien. Jeg viste også til konkrete tiltak for behandling av covid-19-pasienter, både i kommuner og sykehus, samt igangsatte forskningsprosjekter om behandling, oppfølging og langtidskomplikasjoner ved covid-19-sykdom.
Heldigvis er det mange pasienter som gjennomgår covid-19 sykdom uten å ha behov for kontakt med helse- og omsorgstjenestene, da sykdommen forløper relativt ukomplisert. For de som har behov for helsehjelp, er det utviklet tilbud om lungerehabilitering mange steder, både i kommuner og offentlige sykehus og i private sykehus og rehabiliteringsinstitusjoner.
Hvis norsk eller internasjonal forskning viser spesielle utfordringer innen rehabilitering, som vi i dag ikke har et tilstrekkelig tilbud om, er det naturlig å vurdere spesifikke tiltak i samarbeid med fagpersoner i helse- og omsorgstjenesten.
I mitt svar 13. august sa jeg at det er usikkert om intensivbehandling ved covid-19 gir andre helseutfordringer enn intensivbehandling ved andre tilstander. Jeg la vekt på behovet for å lære mer og dele kunnskap med andre land. Helsedirektoratet følger studier i andre land tett. De vil raskt kunne justere eksisterende veileder for rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator hvis covid-19-pasienter har behov for egen spesialisert rehabilitering, utover det som finnes i dag.
Arbeidet med et vitenskapelig grunnlag for pleie, behandling og rehabilitering av covid-19-pasienter er et viktig tema også i andre land. Norske og internasjonale erfaringer og forskning vil være grunnlaget for at fagpersoner og helsemyndigheter eventuelt kan endre tilnærmingen til behandling og rehabilitering for denne aktuelle pasientgruppen.