Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2270 (2019-2020)
Innlevert: 13.08.2020
Sendt: 14.08.2020
Besvart: 25.08.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hvor stor andel av smitteøkningen fra 15. juli og frem til nå kan spores til importsmitte, dersom en også medregner den lokale smitteøkningen som er et resultat av nærkontakter med innreisende (indirekte importsmitte) – og hvor mange nordmenn og utlendinger har ankommet Norge fra henholdsvis røde og grønne (nå gule) land etter 15. juli?

Begrunnelse

Etter en tid med stabilt lave tall har det de siste tre-fire ukene vært en økning i antall meldte tilfeller. Folkehelseinstituttet melder om at smitte i hovedsak er i forbindelse med reiseaktivitet og lokale utbrudd. Den økte reiseaktiviteten gir økt import av smitte, både fra røde og grønne/gule land, i hovedsak fra røde land.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Gjennom meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) har vi oversikt over alle laboratoriebekreftede tilfeller med covid-19. Det kan imidlertid være forsinkelser i opplysninger om smittested og smittesituasjon til MSIS, og Folkehelseinstituttet mangler opplysninger om smitteland for omtrent en tredjedel av de meldte tilfellene. Slike opplysninger oppdateres i MSIS når de foreligger.
Jeg legger her til grunn tilgjengelig informasjon om utenlandssmitte fra tilfeller meldt til MSIS i forbindelse med smittesporinger i forbindelse med fly- og fergereiser og utbrudd i Norge.
Sverige og Danmark vurderes på regionsnivå, men i tallene nedenfor legges det til grunn at hele Sverige er rødt og hele Danmark er gult. Dette fordi Folkehelseinstituttet ikke har oversikt over hvilke områder den smittede har befunnet seg i.
I min besvarelse til Stortinget datert 12.08.2020 (Dokument nr. 15:2195 (2019-2020) på tilsvarende spørsmål beskrev jeg situasjonen fra 22. juni til 2. august. Jeg vil derfor nå beskrive situasjonen for uke 32 og 33 (3.-16. august).
I uke 32 og 33 var det 73 % av de meldte tilfellene som hadde kjent smitteland. Av disse hadde 75 % blitt smittet i Norge og 25 % hadde blitt smittet i utlandet. Andelen smittet utenlands gikk opp fra 22 % i uke 32 til 29 % i uke 33. Av de 131 som var registret smittet i utlandet i uke 32-33, var det 26 personer som hadde vært i land som på innreisetidspunktet var unntatt karantene («gule land»), og 105 personer hadde reist i land som krever karantene ved innreise til Norge. I uke 33 var det 112 personer som foreløpig mangler informasjon om smitteland i MSIS.
Folkehelseinstituttet har enkelte eksempler på sekundære tilfeller og mindre utbrudd som har oppstått rundt personer som opprinnelig ble smittet i utlandet. I flere situasjoner har importtilfeller ført til flere tilfeller blant husholdsmedlemmer og tilsvarende nære kontakter etter hjemkomst. Dette inkluderer klynger i Frogn (4 tilfeller), Harstad (6 tilfeller), Nordre-Follo (4 tilfeller), Oslo (6 tilfeller), Sarpsborg (4 tilfeller), og Sveio (flere enn 20 tilfeller). Av disse var 3 klynger knyttet til reise til røde land, mens 2 var knyttet til land som var grønne/gule under reisen, men nå er røde, og 1 var knyttet til reise til et grønt/gult land. I tillegg var utbruddet ved Hurtigruta sannsynligvis forårsaket av smitte fra en ansatte som ble eksponert før ankomst til Norge. I andre eksempler er det mistanke om at det første tilfellet kan ha vært smittet i utlandet, men det har ikke vært mulig å bekrefte det.
Det har vært en økende trend i antall innrapportere flyvninger hvor det har vært passasjerer som i etterkant (symptomdebut eller testresultat innen 48 timer etter flyvning) har testet positivt for covid-19. Det er innrapportert ca. 113 flyvninger i perioden 01.07.2020 til 18.08.2020, hvorav i 93 av disse hadde Norge ansvar for oppfølgingen. Informasjon om de andre flyene (de som lander i andre land) formidles til de relevante helsemyndigheter. 24 av disse er innenlands flyvninger og 69 har opprinnelse utenlands. Av disse 69 flyene kom 29 fra land unntatt karanteneplikt, og 45 fra land med karanteneplikt. I den siste uke (10.-17. august) har smittesporing blitt gjennomført etter 19 reiser, hvorav 13 var fra røde land. Smittesporing etter flyreise har vært nødvendig oftest med reisende fra Kosovo (minst 19 tilfeller), Polen (minst 12 tilfeller) og Spania (minst 9 tilfeller). Majoriteten av innrapporterte innenlands flyvninger er i forbindelse med overgang fra fly fra utenlands og videre reise innenlands.
Folkehelseinstituttet er blitt informert om passasjerer på flere ferger fra Danmark til Norge som har vært symptomatisk under reisen og senere har testet positivt for covid-19. Noen av personene hadde reist i andre europeiske land (Tyskland og Polen) før retur til Norge via Danmark. Mellom 29. juli og 14. august har 8 personer med covid-19 vært på ulike seilaser mellom Danmark og Norge mens de var symptomatiske eller i inkubasjonsperioden. Ingen flere tilfeller har blitt oppdaget etter turene.
Framover vil Folkehelseinstituttet systematisere tilgjengelig informasjon om primærtilfeller for større klynger som er varslet etter sannsynlig smittested (smittet i Norge, smittet utenlands, ukjent smittested).