Skriftlig spørsmål fra Willfred Nordlund (Sp) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2280 (2019-2020)
Innlevert: 17.08.2020
Sendt: 17.08.2020
Besvart: 25.08.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Willfred Nordlund (Sp)

Spørsmål

Willfred Nordlund (Sp): Vil regjeringen stille krav om lokal aktivitet på land i Sandnessjøen og Brønnøysund ved behandling av PUD ved eventuelt drivverdig funn og utvinning av Warka og Slagugle, lisenser hvor det nå skal prøvebores?

Begrunnelse

Det vises til oppslag med Margunn Ebbesen i Brønnøysunds avis 11. august hvor hun garanterer for basekrav.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Hovedmålet i petroleumspolitikken er å legge til rette for lønnsom produksjon av olje og gass i et langsiktig perspektiv. En stor andel av verdiskapingen skal tilfalle den norske stat, slik at den kan komme hele samfunnet til gode.
Lønnsom aktivitet til havs er en forutsetning for lønnsomme arbeidsplasser på land. Derfor er det viktig at selskapene driver leting, utbygging og drift både sikkert og forsvarlig og uten unødvendige kostnader. Jeg legger til grunn at selskapene også fremover bruker konkurransedyktige lokale og regionale aktører i sin virksomhet.
Aktiviteten på norsk sokkel gir store muligheter for norsk leverandørindustri. Det er rundt 200 000 personer, over hele landet, som direkte er sysselsatt samt knyttet til etterspørselen fra petroleumsnæringen. Næringen er kompetansetung og teknologisk avansert. Mange norskbaserte bedrifter, særlig de som er rettet mot driftsfasen, er mest konkurransedyktige inn mot norsk sokkel. Aktivitet hos disse henger derfor sammen med fremtidig aktivitet i hjemmemarkedet deres på norsk sokkel. Næringslivet også på Helgeland har store muligheter til å sikre seg oppdrag knyttet til virksomheten ved at vi viderefører en stabil, langsiktig petroleumspolitikk. Som representanten, er også jeg svært opptatt av at vi ser lokale ringvirkninger på land som følge av aktiviteten til havs i petroleumsnæringen. Det gjelder ikke bare eventuelt på Helgeland i forbindelse med funnene representanten nevner, men hele landet. Slik er det også i dag, og slik må det også være i fremtiden.
For regjeringen er det derfor viktig at det letes aktivt på kontinentalsokkelen slik at nye lønnsomme funn gjøres. Nye drivverdige funn er viktig for å opprettholde aktivitet i leverandørindustrien og for å bremse fallet i produksjon, verdiskaping og statlige inntekter fra norsk sokkel når produserende felt tømmes ut. Jeg håper derfor at selskapene gjør drivverdige funn på de prospektene representanten spør om.
I de tilfeller der leteboring på norsk kontinentalsokkel fører til drivverdige funn, vil rettighetshaverne jobbe mot en investeringsbeslutning. De må også utarbeide en utbyggingsplan, inkludert konsekvensutredning, der det blant annet skal redegjøres for de næringsmessige forholdene av utbyggingen. Det inkluderer en beskrivelse av de regionale og lokale ringvirkningene som utbygging og drift antas å ville gi, herunder hvordan det er tilrettelagt for kvalifisering av relevante lokale leverandører i utbyggings- og driftsfasen. Det skal synliggjøres hvilken kontakt rettighetshaver har hatt med lokalt næringsliv og relevante myndigheter. Slike utbyggingsplaner trenger godkjenning fra myndighetene.
Hvilke løsninger som er aktuelle ved funn og utbygging av de to prospektene representanten spør om, er ikke utredet til nå. Første skritt for selskapene er å avklare om det er lønnsomme ressurser i prospektene. Først deretter starter et arbeid med en utbyggingsplan til myndighetene. Jeg kan ikke forskuttere resultatet av behandlingen av en eventuell slik plan. Det jeg kan forsikre representanten om, er at departementet vil behandle den innenfor rammene av det regelverket som er etablert.