Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2293 (2019-2020)
Innlevert: 14.08.2020
Sendt: 17.08.2020
Besvart: 25.08.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Hva vil Helseministeren gjøre for å sikre raskest mulig tilgang på analysekapasitet for Covid-19 i Helse Fonna ved Haugesund sjukehus?

Begrunnelse

Det vises til brev fra ordførerne på Haugalandet med et felles krav til Helse Vest om å prioritere levering av analysemaskin til Haugesund sjukehus for å kunne analysere covid-19-prøver. Helse Fonna har for flere uker siden sagt at maskinen er bestilt, ordren er fakturert og levering blir i september.
Ordførerne sender kravet om umiddelbar leveranse fordi de mener de må vente på svarene på prøvene for lenge. Prøvene sendes nå til Stavanger og Bergen, og oppstår det større smitteutbrudd kan store lokale bedrifter risikere å sende mange i karantene i flere dager i påvente av svar.
Den siste tiden har man sett oppblomstringen av smitte i flere kommuner i dette området, noe som forsterker behovet for analysekapasitet.
I Helse Fonna finner man en stor maritim klynge med en rekke bedrifter og rederier som har stor virksomhet også internasjonalt. Bedrifter som Hydro, Equinor Kårst, Boliden, Aibel og Kværner er avhengig av stabil drift og personale døgnet rundt, noe som kan bli utfordrende om mange ansatte må i karantene.
Jeg vil gjerne vite hva helseministeren kan gjøre for å bidra til en raskest mulig etablering av nødvendig analysekapasitet i denne regionen, i tråd med det ordførere og næringsliv etterspør. Bedre tilgang på analysekapasitet her vil også avlaste sykehusene i Stavanger og Bergen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: De regionale helseforetakene ble i foretaksmøte i april bedt om å legge til rette for økt testkapasitet bl.a. gjennom utvidet laboratoriekapasitet. Vi har nå en stående laboratoriekapasitet til å kunne analysere prøver fra om lag 1,5 pst. av befolkningen hver uke. Folkehelseinstituttet har anslått at det kan oppstå behov for å kunne teste inntil 5 pst. av befolkningen hver uke. Vi har derfor bygget en beredskap for raskt å kunne analysere så mange prøver i uken dersom det skulle bli nødvendig.
Den samlete laboratoriekapasiteten fremkommer ved at vi bruker tilgjengelig kapasitet der vi har den. En stor del av den samlete kapasiteten er derfor konsentrert til storkapasitetslaboratoriene som er lokalisert ved landets seks universitetssykehus, herunder Stavanger universitetssjukehus og Haukeland universitetssjukehus. Dette er gjort i tråd med faglige råd, tilgjengelige personell, kompetanse og utstyr. Kapasiteten på analyse av koronatester ved sykehuset i Haugesund er først og fremst bygd opp for sykehusets behov for analyse av prøver fra innlagte pasienter. En god del prøver må derfor sendes til Bergen og Stavanger for analyse.
Jeg har forstått det slik at prøvesvarene for pasienter på Haugalandet i enkelte tilfeller har tatt for lang tid. Det er selvsagt ikke bra; hverken for den som venter på svaret eller for næringslivet. Helse Vest undersøker hvorfor dette har skjedd og skal rydde opp i dette. Det er ikke nødvendigvis slik at det er den fysiske transportavstanden mellom prøvetakingssted og laboratorium som er grunnen. Det kan også skyldes andre forhold. Jeg vil legge til at transport av prøver til bl.a. universitetssykehusene er en velprøvet logistikk som gjennomføres hver dag, også for andre prøver enn korona-prøver. Den som er testet vil finne svaret på analysen på helsenorge.no.
Helse Fonna har bestilt en maskin som skal øke analysekapasiteten lokalt. Maskinen ble bestilt på våren og skal etter planen være på plass i midten av september. Dette vil gjøre at flere prøver kan analyseres lokalt, herunder minske tiden som går med til transport av prøver. Ved behov skal da Haugesund sjukehus kunne analysere tester av opp til 1,5 pst. av befolkningen i området. Hvis det oppstår behov for testing av flere enn dette per uke vil prøvene fremdeles måtte sendes til storkapasitetslaboratoriene.