Skriftlig spørsmål fra Åshild Bruun-Gundersen (FrP) til statsministeren

Dokument nr. 15:2341 (2019-2020)
Innlevert: 20.08.2020
Sendt: 20.08.2020
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 27.08.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åshild Bruun-Gundersen (FrP)

Spørsmål

Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Stiller statsministeren seg bak en praksis som tillater statsrådene å feilinformere Stortinget, og hva mener statsministeren om at helseministeren har feilinformert Stortinget to ganger på to måneder i saken om pasienter som har fått sin helsejournal publisert på hjemmesidene til offentlige sykehus?

Begrunnelse

I juni informerte helseministeren om at alle personer som var berørt av journallekkasjen ved OUS hadde fått beskjed. I sitt svar til undertegnede i et tidligere skriftlig spørsmål, skrev helseministeren at:

«Oslo Universitetssykehus har fulgt opp denne saken både i henhold til tilsynsmyndighetene og de berørte pasientene».

Det medførte ikke riktighet, da flere av de berørte pasientene fremdeles ikke var informert.
Sykehuset har blant annet lagt ut ekstremt sensitiv informasjon om en kvinne som søkte om svangerskapsavbrudd. Kvinnen har selv uttalt til NRK at:

«(...) om eg hadde ein valdeleg partnar eller ekspartnar, så hadde det vore utruleg kritisk for meg (…) Det at dei ikkje har klart å handtere det, er heilt vilt.»

Dette ble likevel ikke siste gang helseministeren feilinformerte stortingsrepresentanter om manglende varsling av pasienter som hadde fått helseopplysninger lagt ut på nett. I oktober 2017 publiserte Sykehuset Innlandet en postliste over inngående og utgående brev som inneholdt sensitive opplysninger. Pasientene som var berørt av denne lekkasjen fikk først informasjon om dette i sommer. I en orientering Høie sendte til fire stortingsrepresentanter i august, blant annet til undertegnede, feilinformerte han om at sykehuset varslet de som skulle varsles for nesten tre år siden. Statsråden skrev i sitt brev at «hendelsen i 2017 ble på vanlig måte registrert i helseforetakets avvikssystem for videre oppfølging. Datatilsynet eller Fylkeslegen ble varslet og de berørte ble kontaktet». Det stemmer altså ikke, og med andre ord er det andre gangen på kort tid at helseministeren feilinformere Stortinget i disse alvorlige sakene.
I et parlamentarisk system er det få ting som er mer alvorlig i en demokratisk kontekst enn en statsråd som feilinformerer Stortinget, og det gjentatte ganger i samme tema. Spørsmålsstiller mener det er alvorlig at det ikke tas mer på alvor, og ønsker et svar fra statsministeren på om Stortinget kan forvente ytterligere feilinformering av helseministeren i disse sakene.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er ukjent for meg at pasienter har fått sin helsejournal publisert på hjemmesidene til offentlig sykehus. Etter det jeg forstår viser representanten til hendelser ved Oslo universitetssykehus HF, Universitetssykehuset i Nord Norge HF, Sykehuset Østfold HF og Sykehuset Innlandet HF, hvor enkelte pasienters navn og/eller fødselsnummer ved en feil er gjort tilgjengelige i foretakenes postlister sammen med navn på avdeling i sykehuset. Dette er opplysninger som gir en pekepinn på type behandling eller sykdom og vil kunne innebære brudd på taushetsplikten.
Jeg ser alvorlig på disse hendelsene og at eksisterende rutiner ikke var tilstrekkelige for å hindre dette. Jeg viser for øvrig til mine brev til Stortinget av 19. juni, 24. juni, 14. juli, 30. juli og 13. august om hendelsene.
Det er avgjørende at befolkningen har tillit til helsetjenestens håndtering av pasientopplysninger og at det er åpenhet om eventuelle avvik. Helseforetakene har fulgt opp disse sakene, både mot tilsynsmyndigheter og de berørte pasientene. Foretakene har også tatt lærdom av sakene og endret rutinene for å ivareta personvern og informasjonssikkerhet bedre.
Det er uheldig at representanten ikke fikk korrekt informasjon med en gang. Jeg er opptatt av å være åpen og til enhver tid å gi raske og korrekte svar. Det er ikke ønskelig å måtte korrigere informasjonen gitt til Stortinget.