Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2353 (2019-2020)
Innlevert: 20.08.2020
Sendt: 21.08.2020
Besvart: 31.08.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvordan skal personell uten helsefaglig bakgrunn rekrutteres og læres trygt opp i arbeidet med testing, og skal disse ha en bestemt organiseringsform og varighet som en del av beredskapen?

Begrunnelse

Målet om å teste 5 % av innbyggerne i kommunene ukentlig har nå blitt understreket av statsråden. Statsråden har gjort det klart at det åpnes for å bruke personell uten helsefaglig bakgrunn til testing under tilsyn fra personer med helsefaglig kompetanse for å nå dette målet. Det er viktig at kommunene får forutsigbar informasjon om det som kan anses som nye styringssignaler fra statsråden slik at de på en trygg måte kan øke testkapasiteten uten å omdisponere en for stor andel av sitt helsepersonell fra andre deler av helsetjenesten, samtidig som forsvarlig testvirksomhet ivaretas.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: I arbeidet med å gjennomføre testing og andre tiltak i forbindelse med Covid 19 har det vært behov for å benytte personell som ikke er autorisert helsepersonell. Kommunene ble informert om muligheter og rammer for å benytte medhjelpere i brev av 19.08.2020. Her skriver Helsedirektoratet:

"Helsedirektoratet erfarer at mange kommuner gir tilbakemelding om knapphet på personell-ressurser til å gjennomføre prøvetaking i det omfanget som er skissert (1,5 % - 5 %). Derfor vil vi tydeliggjøre at også annet helsepersonell enn leger og sykepleiere kan ta virusprøver fra nese og hals. Hvis dette er en uvant oppgave, skal god veiledning gis i forkant, og god oppfølging underveis. Vi anerkjenner at mange kommuner alt er godt i gang med dette arbeidet.
Helsepersonelloven legger til rette for å benytte personell til andre, nye oppgaver enn det som er tradisjonelt vanlig. Forutsetningen er at de har fått opplæring slik at forsvarligheten ivaretas. Flere paragrafer i helsepersonelloven omtaler bruk av personellets kompetanse og forsvarlighet. §5 omtaler bruk av medhjelpere. Der fremgår det også at annet personell som ikke er autorisert helsepersonell, også kan tildeles bestemte oppgaver."

Det er kommunenes ansvar, som arbeidsgiver i dette tilfellet, å sørge for at dette skjer på en forsvarlig måte. I neste instans er det medisinsk ansvarlig ved stedet som må vurdere forsvarligheten, og er pliktig å si fra dersom en mener at den ufaglærte ikke har tilstrekkelig kompetanse til å utøve testen forsvarlig.
De som blir opplært som medhjelpere skal arbeide i den organisasjonen den er opplært i. Det skal ikke være en egen organisasjon av medhjelpere på siden av kommunen eller helseforetaket.
Når det gjelder opplæring har FHI og Helsedirektoratet utarbeidet opplæringsprogram til bruk for opplæring. Opplæringsprogrammene kan søkes opp på FHIs og Helsedirektoratets nettsider. Her er det egne underpunkter rettet mot opplæring av personell uten helsefaglig bakgrunn (https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/opplaeringsressurser). Kommunene er gjort oppmerksom på dette gjennom møter med Fylkesmannen.