Skriftlig spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2358 (2019-2020)
Innlevert: 21.08.2020
Sendt: 21.08.2020
Besvart: 01.09.2020 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Mener statsråden det er riktig at bruken av helikopter, som er et meget effektivt hjelpemiddel, og helt vanlig til mange slike like formål ellers i landet skal vurderes så forskjellig fra område til område i Norge og vil statsråden bidra til en mer enhetlig praksis?

Begrunnelse

I et fjellområde mellom Sør-Fron og Stor- Elvdal er det gitt fellingstillatelse for uttak en av ulv som har gjort skade.
Kommune og nasjonalparkstyret har gitt tillatelse til bruk av motorisert ferdsel for transport av jegere med utstyr inn til de egnede buer for overnatting i fjellet. For å effektivisere jakten har Sør- Fron kommune bedt om å få bruke helikopter og å involvere personell fra Statens Naturoppsyn (SNO) i jakten. Dette har de fått avslag på.
Bruk av helikopter er benyttet tidligere av Statens naturoppsyn til uttak av skadegjørende ulv og jerv, samt til flytting levende av bjørn. Det er også vanlig å bruke helikopter til bedøvelse og merking av ulv, bjørn og jerv. I tillegg benyttes dette normalt i stor utbredelse til bedøvelse og merking av villrein i forskningsøyemed. SNO benytter også helikopter til felling/uttak av jerv i vestnorske områder. I samme tilstøtende områder har SNO tidligere benyttet helikopter til uttak av ulv. Det gikk raskt og hindret at det var jaktlag i området over lang tid.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Innleiingsvis vil eg vise til at spørsmålet gjeld ei sak der Miljødirektoratet har gjeve avslag på ein søknad om bruk av helikopter under skadefelling av ulv. Avslaget på bruk av helikopter er klaga på til Klima- og miljødepartementet. Eg vil ikkje uttale meg om denne konkrete saka før klaga er avgjort. Eg vil likevel, på generelt grunnlag, si noko om bruk av helikopter i rovviltforvaltninga og då spesielt under fellingsforsøk.
Eg er einig i at helikopter er eit effektivt verktøy i nokre tilfelle i forvaltninga av rovvilt, slik som for eksempel under overvaking av jerv eller ved skadefellingsforsøk under vinter eller vår i område med gode forhold for sporing i snø. På generelt grunnlag er bruk av helikopter derimot eit lite eigna verkemiddel ved fellingsforsøk på barmark.
Bruk av helikopter under skadefelling har vore oppe til vurdering tidlegare. I mars 2010 leverte ei arbeidsgruppe beståande av mellom anna representantar frå fellingslag i Hedmark, aktuelle beitelag og landbruksorganisasjonar i Hedmark, Statens naturoppsyn (SNO) og Fylkesmannen i Hedmark ein rapport om effektivisering av skadefelling av rovvilt i Hedmark. I denne rapporten vart det konkludert ut frå tidlegare erfaringar at bruk av helikopter i skogsområde under fellingsforsøk på barmark ikkje var noko eigna hjelpemiddel, og at det derfor var unødvendig bruk av ressursar.
I 2019 utarbeidde ei arbeidsgruppe ei rettleiing for gjennomføring av fellingsoppdrag. Rettleiinga er laga ut frå dei erfaringane både SNO og kommunale fellingsleiarar har gjort seg over mange år. Eg meiner det er viktig at lokale fellingslag legg rettleiinga til grunn for gjennomføring av fellingsforsøk.
I denne rettleiinga går det tydeleg fram at bruk av helikopter ved skadefellingsforsøk er lite effektivt på sumaren. Dette går fram av rettleiinga:

"Løvdekke og undervegetasjon denne tiden på året fører til dårlig sikt fra luften. Dyr beveger seg også gjerne i tettere vegetasjon, særlig på dagtid. Det kreves dermed mye trening for å bli god på å observere dyr fra helikopter, men det vil likevel være vanskelig å oppdage dyrene i barmarksesongen også for de med omfattende erfaring. Dersom dyret oppdages er det en vanskelig utfordring å klare å følge med og eventuelt styre dyret ut mot en åpen plass, slik at ett sikkert skudd mot dyret er mulig."

Vidare går det fram at:

"SNO sine fellingsledere har lang erfaring med ulike situasjoner og virkemidler. Deres erfaring viser at helikopter gir lav sannsynlighet for å oppdage dyret og at det er lav sannsynlighet for at en slik observasjon fører til en reell skuddsjanse. De konkluderer med at helikopter i de absolutt fleste tilfeller er et uegnet virkemiddel i barmarksesongen, både i forhold til kostnader og effektivitet."

Eg er klar over at fellingsforsøk av rovdyr på barmark kan vere svært krevjande. Det er likevel slik at det finns mykje god kompetanse hjå fellingslaga. Fellingslaget kan også be om bistand frå SNO. Dei har profesjonell kompetanse på dette området.