Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2371 (2019-2020)
Innlevert: 21.08.2020
Sendt: 24.08.2020
Rette vedkommende: Barne- og familieministeren
Besvart: 02.09.2020 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): På feil grunnlag har fedre mistet uerstattelig tid med sine barn og store summer i foreldrepenger.
Hva gjør statsråden for å finne alle som er berørt, vil de som er rammet få etterbetalt foreldrepengene de har krav på, pluss kompensasjon for ekstra utgifter, og kan statsråden forsikre om at Nav nå er satt i stand til å fange opp og følge opp kjennelser mot egen praksis i Trygderetten etter stadig nye skandaler?

Begrunnelse

Aftenposten avslører 20.08.20 at Nav har gitt fedre, og kanskje medmødre, avslag på foreldrepenger på feil grunnlag. Trygderetten har i flere kjennelser gått imot Navs praksis uten at denne har blitt endret. Fedre har mistet verdifull og uerstattelig tid med sine barn. Familier som uventet har fått avslag på foreldrepenger har måttet ta opp lån for å finansiere ulønnet permisjon, derfor er den økonomiske belastningen for familiene enda større en kun de tapte foreldrepengene.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Jeg vil innledningsvis understreke at det er alvorlig at Arbeids- og velferdsetaten i noen tilfeller feilaktig har gitt avslag på søknader om foreldrepenger. Det har ført til at fedre har mistet foreldrepengerettigheter og verdifull tid sammen med barnet sitt. For meg har oppfølging av denne saken høy prioritet.
Arbeids- og sosialdepartementet og Barne- og familiedepartementet fikk den 18. august i år en første orientering fra Arbeids- og velferdsdirektoratet om at det var avdekket feilaktig praksis i enkelte saker. Etter dette har det vært flere møter og omfattende dialog mellom departementene og direktoratet.
Arbeids- og velferdsetaten har allerede lagt om sine rutiner i fedrekvotesaker der inntektsmelding fra arbeidsgiver mangler. Nav vil i saker som gjelder foreldrepenger bli bedre til å utrede sakene. Generelt er det slik at bestemmelsen i folketrygdloven § 21-3 innebærer at søkeren plikter å gi de opplysninger og dokumenter som er nødvendige for at Nav kan treffe vedtak. Søkerens medvirknings- og dokumentasjonsplikt fritar likevel ikke Nav fra utredningsplikten. Det kan i utredningen for eksempel være aktuelt at etaten purrer på arbeidsgiver eller forsøke å løse saken på annen måte. Der etaten mottar søknad om foreldrepenger, og fristen for å søke isolert sett har gått ut, vil etaten undersøke om forelderen tidligere har søkt i tide og fått avslag på uriktig grunnlag. I så fall vil søknaden bli vurdert på nytt ut fra det første søknadstidspunktet.
Arbeids- og velferdsetaten arbeider nå med å få en oversikt over hvor mange og hvem som er berørt, slik at etaten kan få ut informasjon til foreldrene og vurdere tidligere avslag på nytt. Etaten gjør det den kan for å finne saker der forelderen har fått et avslag på grunn av manglende inntektsopplysninger fra arbeidsgiver. Etaten har også lagt ut informasjon på nav.no og på Facebook-siden Nav Foreldrepenger. Her blir foreldre som tror de kan være berørt, oppfordret til å ta kontakt.
Etaten vil vurdere saker der det er gitt avslag på nytt. I noen tilfeller kan vedtakene omgjøres og etaten kan innvilge foreldrepenger. I andre tilfeller kan det være aktuelt å vurdere erstatning overfor foreldre som har hatt et dokumentert økonomisk tap. I hvilken grad dette vil være aktuelt, vurderes nå av Arbeids- og velferdsetaten.
Når det gjelder oppfølging av kjennelser fra Trygderetten, opplyser Arbeids- og velferdsdirektoratet at NAV har lagt om praksis i tråd med kjennelsene i disse sakene. Videre opplyser Arbeids og velferdsdirektoratet at NAV Klageinstans som ankemotpart får tilsendt alle kjennelser, og registrerer disse hos seg. NAV har en egen rutine for å sørge for at NAV Klageinstans raskt løfter viktige kjennelser til direktoratet. Direktoratet gjør da en vurdering av om det er behov for praksisendring eller behov for å avklare rettstilstanden gjennom en anke til lagmannsretten. I tillegg har NAV Klageinstans interne rutiner for å følge opp kjennelser fra Trygderetten, som helt nylig er revidert. I den forbindelse er det også laget en momentliste som skal være til hjelp for å plukke ut de viktigste og mest relevante kjennelsene. I tillegg har Trygderetten lagt opp til at fra 1. januar 2021 skal alle kjennelser publiseres i Lovdata, og de blir på denne måten allment tilgjengelig.
Barne- og familiedepartementet samarbeider her med Arbeids- og sosialdepartementet som har det overordnede etatsstyringsansvaret for Arbeids- og velferdsetaten. Departementene vil sammen følge Arbeids- og velferdsetatens oppfølging av saken tett. I prinsipielle saker der Arbeids- og velferdsdirektoratet ser behov for å legge om praksis, skal saken legges frem for ansvarlig departement.