Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2374 (2019-2020)
Innlevert: 21.08.2020
Sendt: 24.08.2020
Besvart: 02.09.2020 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å hindre at foreldre mister fedrekvoten på grunn av forhold som skyldes dårlig kommunikasjon mellom NAV og arbeidsgiver?

Begrunnelse

Aftenposten har avslørt at et ukjent antall har mistet fedrekvoten på feil grunnlag. Dersom arbeidsgiver ikke sender inn informasjon til NAV i tide, kan NAV fjerne retten til foreldrepermisjon, selv om dette ikke skyldes foreldrene.
Spørsmålsstiller mener dette vil kunne skape et skille mellom fedre som har råd til å bli hjemme med barna sine uten lønn en periode, og de som lever i en situasjon der hver krone teller. Denne nye NAV-skandalen skaper et klasseskille blant barnefedre. Fremskrittspartiet mener vi bør ha ordninger som gjør at foreldrene selv velger hvem som skal ta ut foreldrepermisjon. Det er likevel åpenbart at det ikke stimulerer fedre til å ta ut mer permisjon når de møtes av svikt i systemet.
Undertegnede mener der er uetisk at familier i verste fall må sette seg i gjeld for at fedrene skal kunne tilbringe tid med sine barn.
Spørsmålsstiller reagerer videre sterkt på at fedre er blitt urettferdig behandlet i denne saken, og at dette kan bli en bekymring for fedre som ønsker å være mer sammen med sine barn.
Det bør bekymre alle som er opptatt av barns rettigheter at barna kan være fratatt muligheten til å være sammen med og få tilknytning til fedre som har ønsket å ha denne tiden med barna sine.
Alle kort bør på bordet i denne saken, og det er antagelig store mørketall utover de sakene Aftenposten har avdekket.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Jeg vil innledningsvis understreke at det er alvorlig at Arbeids- og velferdsetaten i noen tilfeller feilaktig har gitt avslag på søknader om foreldrepenger. Det har ført til at fedre har mistet foreldrepengerettigheter og verdifull tid sammen med barnet sitt. For meg har oppfølging av denne saken ha høy prioritet.
Arbeids- og sosialdepartementet og Barne- og familiedepartementet fikk den 18. august i år en første orientering fra Arbeids- og velferdsdirektoratet om at det var avdekket feilaktig praksis i enkelte saker. Etter dette har det vært flere møter og omfattende dialog mellom departementene og direktoratet.
Arbeids- og velferdsetaten har allerede lagt om sine rutiner i fedrekvotesaker der inntektsmelding fra arbeidsgiver mangler. Nav vil i saker som gjelder foreldrepenger bli bedre til å utrede sakene. Generelt er det slik at bestemmelsen i folketrygdloven § 21-3 innebærer at søkeren plikter å gi de opplysninger og dokumenter som er nødvendige for at Nav kan treffe vedtak. Søkerens medvirknings- og dokumentasjonsplikt fritar likevel ikke Nav fra utredningsplikten. Det kan i utredningen for eksempel være aktuelt at etaten purrer på arbeidsgiver eller forsøke å løse saken på annen måte. Der etaten mottar søknad om foreldrepenger, og fristen for å søke isolert sett har gått ut, vil etaten undersøke om forelderen tidligere har søkt i tide og fått avslag på uriktig grunnlag. I så fall vil søknaden bli vurdert på nytt ut fra det første søknadstidspunktet.
Arbeids- og velferdsetaten arbeider nå med å få en oversikt over hvor mange og hvem som er berørt, slik at etaten kan få ut informasjon til foreldrene og vurdere tidligere avslag på nytt. Etaten gjør det den kan for å finne saker der forelderen har fått et avslag på grunn av manglende inntektsopplysninger fra arbeidsgiver. Etaten har også lagt ut informasjon på nav.no og på Facebook-siden Nav Foreldrepenger. Her blir foreldre som tror de kan være berørt, oppfordret til å ta kontakt.
Barne- og familiedepartementet samarbeider her med Arbeids- og sosialdepartementet som har det overordnede etatsstyringsansvaret for Arbeids- og velferdsetaten. Departementene vil sammen følge Arbeids- og velferdsetatens oppfølging av saken tett. I prinsipielle saker der Arbeids- og velferdsdirektoratet ser behov for å legge om praksis, skal saken legges frem for ansvarlig departement.