Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2379 (2019-2020)
Innlevert: 24.08.2020
Sendt: 24.08.2020
Besvart: 31.08.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Har regjeringen endret syn på om matkultur er del av kulturbegrepet og vil kulturministeren sørge for at også matfestivalene ivaretas av kompensasjonsordningene?

Begrunnelse

Gladmatfestivalen ble etablert i 1998 og er Norges største matfestival og et utstillingsvindu for matproduksjon, gastronomi og matkultur. Festivalen samler opptil 250 000 besøkende i løpet av fire dager og får stor oppmerksomhet både regionalt og nasjonalt. Målet er å fremme publikums interesse for mat og matkultur.
Gladmatfestivalen og andre matfestivaler som Trøndersk Matfestival, Bryggerifestivalen og Bergen Matfestival er viktige festivaler som fremmer den norske matkulturen. Som resten av festival-Norge ble også disse rammet av myndighetenes forbud mot arrangement og har ikke kunnet arrangere festival som normalt i 2020. Likevel velger regjeringen å holde dem utenfor kompensasjonsordningen for kulturarrangører, tilsynelatende fordi de ikke er kultur «nok»,
I forordet til regjeringens strategi for kultur og reiseliv fra 2019 skriver daværende kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande og daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen at:

«Noreg er landet for Nidarosdomen, Kardemomme by og trolske Peer Gynt-opplevingar, blanda med det råaste innanfor nordisk matkultur. Alt dette og mykje meir gjer Noreg til eit unikt lite land i ei stor verd. Vi blir aldri billigast, men vi skal skapa og tilby dei beste kulturopplevingane til alle som vil ha.»

Det virker underlig at regjeringen i 2019 anerkjenner matkultur som kultur, men i 2020 likevel velger å ekskludere matfestivalene fra kompensasjonsordningene for kulturarrangører.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Matfestivaler er viktige arenaer for matproduksjon, gastronomi og matkultur – både for oss som bor i Norge og turister som kommer på besøk. Kulturbegrepet er vidt og kan forstås på flere måter. Mat er også kultur og matfestivalene tilbyr et mangfold av smaker og råvarer, norske og internasjonale, og er et vindu for mangfoldet i Norge.
Kompensasjonsordningen på kulturfeltet har til formål å kompensere tap av billettinntekter ved avlysning eller utsettelse av arrangementer i kultursektoren som følge av pålegg eller råd gitt av myndighetene i forbindelse med COVID-19-utbruddet. Ordningen kompenserer også merkostnader ved utsettelse av arrangementer. Ordningen omfatter arrangører som i hovedsak formidler eller gjør kunst og kultur tilgjengelig for allmennheten og det er et sektorielt kulturbegrep som ligger til grunn for innretningen på ordningen.