Hege Haukeland Liadal (A): Sensorteknologi for glukosemåling er nå tilgjengelig for personer med type 1 diabetes som behandles i spesialisthelsetjenesten. I primærhelsetjenesten er der ca 17 000 pasienter med type 2 diabetes som behandles tilsvarende som personer med type 1 diabetes; med hurtigvirkende insulin. Siden de er under oppfølging i primærhelsetjenesten har de ikke tilgang til sensorteknologi.
Vil helseministeren vurdere moderne sensormålingsutstyr også til disse pasientene?
Begrunnelse
Folkehelseinstituttet vurderte i 2017 at 30 pst. av personer med type 2 diabetes som behandles med hurtigvirkende insulin kan ha nytte av flash glukosemåling. Dersom den aktuelle gruppen skal få tilgang til tilsvarende teknologi må de gå til fastlegen, få henvisning til spesialisthelsetjenesten, vente i 6-12 uker på vurdering av behov og time, for deretter å få en konsultasjon på sykehuset. Deretter skal sykehuset skrive en søknad til behandlingshjelpemiddelenheten om behandlingshjelpemiddel. Etter dette kan pasienten få utlevert utstyret på en behandlingshjelpemiddelsentral. Dette medfører en ekstra belastning på pasienten, helsepersonell, primær- og spesialisthelsetjenesten. Viktig i denne sammenhengen er også det faktum at tilgang på spesialister er ujevnt fordelt geografisk, noe som fører til forskjellsbehandling av norske pasienter med diabetes.
Disse uhensiktsmessighetene ansees som et problem for både pasienter og leger og er en bekymring som også deles av Diabetesforbundet.
Representanten er også kjent med at det er store geografiske forskjeller i tildeling mellom helseforetakene, ved at noen helseforetak tilbyr sensorteknologi til personer med type 2 diabetes, mens andre kun tilbyr sensorteknologi til personer med type 1 diabetes. Denne forskjellen i praksis virker underlig, representanten har også fått innspill med spørsmål om dagens praksis er aldersdiskriminerende.
Å overføre personer med type 2 diabetes som bruker hurtigvirkende insulin med behov for sensorteknologi til spesialisthelsetjenesten, vil medføre en unødvendig og lite hensiktsmessig merbelastning av spesialisthelsetjenesten. Dette også spesielt med tanke på å redusere ventetider ved diabetespoliklinikkene, som allerede har redusert kapasitet på grunn av korona, slik at pasienter som har behov for spesialisthelsetjenestebehandling får det.
Personer med type 2 diabetes er å anse som en risikogruppe i den pågående pandemien, dette både på grunn av diagnose, forekomst av komorbiditet og alder.
Det er en utbredt oppfatning blant landets allmennleger at disse pasientene bør følges opp hos fastlegen uten å belaste spesialisthelsetjenesten. Dette vil harmonere med LEON prinsipp.