Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2432 (2019-2020)
Innlevert: 27.08.2020
Sendt: 28.08.2020
Besvart: 04.09.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Color Line er blant bedriftene som nå igjen har sendt ut nytt permitteringsvarsel til sine ansatte, etter omfattende permitteringer i vår. Ansatte er nå bekymret for at en ny permittering vil kunne bli langvarig.
Har statsråden oversikt over hvilke bransjer/bedrifter som risikerer å måtte permittere for andre gang gjennom koronakrisa, og hvilke tiltak vil statsråden iverksette for å forhindre ytterligere permitteringer i utsatte næringer?

Begrunnelse

Når sommeren er over, går også sesongen mot slutten for mange ansatte i reiseliv- og turistnæringen. Som følge av koronapandemien var flere hundre tusen ansatte permittert i mars. Color Line er blant dem som har permittert mange. Av de 2000 som ble permittert i vår, har flere i løpet av høsten kommet tilbake til sine arbeidsplasser. Den 27.08.20 kan vi lese i Dagsavisen at Color Line har sendt ut nytt permitteringsvarsel, og de ansatte nå igjen går en usikker tid i møte. På fire utenlandsferjer med redusert volum er det varslet permittering av 50 stillinger, noe som berører omtrent 100 ansatte. Ansatte er nå bekymret for at nye permitteringer vil kunne bli langvarige da varigheten ikke kan fastslås på grunn av omstendighetene i næringa. Det er viktig nå å holde folk i arbeid, og få oversikt over hvor mange som rammes av en ny runde med permitteringer mot høsten, spesielt i utsatte næringer hvor sesongarbeid er vanlig.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: I henhold til arbeidsmarkedsloven § 8 mottar Arbeids- og velferdsetaten løpende varsler om nært forestående permitteringer. Det finnes likevel ikke konkret informasjon om mulige permitteringer lenger frem i tid og selv om antall permitterte har gått mye ned er det usikkerhet rundt den videre utviklingen. Permitteringsomfanget avhenger av en rekke forhold, herunder utviklingen i smittespredning og smitteverntiltak og etterspørsel fra inn- og utland. Det vil variere mellom bransjer og på tvers av virksomheter. Også for den enkelte virksomhet vil det være vanskelig å forutsi behovet for permittering langt frem i tid.
Jeg forventer at virksomheter hvor forretningsmodellen baserer seg på reiser eller store forsamlinger, vil kunne ha utfordringer i noe tid fremover. Det internasjonale tilbakeslaget vil også kunne forplante seg til Norge og medføre behov for permitteringer.
Det overveldende antallet permitteringer er i privat sektor. Derfor er en god politikk for privat næringsliv avgjørende for å hindre at arbeidsledigheten forblir på et høyt nivå. Regjeringen har ført og fører en aktiv økonomisk politikk og har innført en rekke målrettede tiltak for å dempe konsekvensene av pandemien for arbeidstakere og næringsliv. Utvidede inntektssikringsordninger og omfattende støtteordninger for næringslivet og aktører innen idrett, frivillighet og kultur er en del av dette.
Permitteringsregelverket er innrettet for å ivareta behovene til næringslivet samlet sett. Regjeringen har nylig varslet en utvidelse av arbeidsgivers fritak for lønnsplikt under permittering og tilsvarende rett til dagpenger for permitterte, slik at permitterte kan få lønn eller dagpenger under permittering inntil 52 uker innenfor 18 måneder. Utvidelsen skal bidra til å unngå unødvendige oppsigelser. Samtidig vil regjeringen innføre en arbeidsgiverperiode II på fem dager for å bidra til at arbeidsgiver løpende vurderer nødvendigheten av fortsatt permittering.