Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2435 (2019-2020)
Innlevert: 27.08.2020
Sendt: 28.08.2020
Besvart: 09.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Er analysekapasiteten hos laboratoriene stor nok til å kunne håndtere testing av 1,5 og 5 pst. av befolkningen; hvor fort kan man i dag forvente at svaret på testen blir synlig på helsenorge.no etter at kommunen har levert inn sine testresultat, og er man trygg på at helsenorge.no og deres påloggingsløsning er rigget for pågangen som kan komme ved testing av opp mot 5% av befolkningen?

Begrunnelse

Mange kommuner har nå trappet kraftig opp kapasiteten for å kunne teste 1,5 % av befolkningen for symptomer på Covid-19, og det planlegges nå for en testkapasitet på 5 pst. Hvor fort man kan får tilgang til svar på testene er viktig for kommunenes arbeid med smittesporing og dermed for å holde antall smittede lavt. Da trenger man blant annet laboratorier med tilstrekkelig kapasitet og åpningstider til å raskt analysere testene. Deretter må prøvesvarene raskt bli gjort tilgjengelige på helsenorge.no, der folk får beskjed om å sjekke sine testresultater.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Kommunene gjør, og har over det siste halvåret gjort, en formidabel innsats i bekjempelsen av koronaviruset. Deres arbeid med og oppfølging av TISK-strategien (teste-isolere-smittespore-sette i karantene) er helt avgjørende for å håndtere pandemien over tid. Det er også nødvendig at kommunene handler raskt og målrettet med befolkningsrettede tiltak når det er påkrevet.
Det er et mål at kommunene skal kunne teste 1,5 prosent av befolkningen per uke i perioder med liten forekomst av tilstander med symptomer forenlig med covid-19 og at kapasiteten ved behov raskt skal kunne økes til 5 prosent ved høy forekomst av tilstander med covid-lignende symptomer.
Mange kommuner har meldt inn utfordringer knyttet til tilgang på helsepersonell og logistikken rundt prøvetakingen. Helsedirektoratet har opprettet en database der helsepersonell kan melde seg til tjeneste i kommunene. Det er også slik at kommunene kan benytte annet personell enn helsepersonell. Dette er klargjort overfor kommunene, og flere kommuner er i gang med å benytte seg av dette.
For regjeringen er det blant annet viktig å bidra med nødvendig faglig støtte via Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Videre bør kommunene i nødvendig grad samarbeide med andre kommuner og helseforetak for å sikre seg at det er tilstrekkelig kapasitet og kompetanse til å håndtere utbrudd. Fylkesmennene har en rolle i å bidra til en slik samordning.
Regjeringen tar sikte på å dekke alle nødvendige kostnader i kommunesektoren med oppfølgingen av TISK-strategien og særskilte smittevernstiltak i 2020 og 2021. Det vil bli vurdert særskilt kompensasjon til kommuner som har hatt store ekstrautgifter som følge av lokale virusutbrudd. Regjeringen vil legge frem et tilleggsnummer til 2021-budsjettet i løpet av november måned med foreløpige anslag for merutgifter og mindreinntekter for kommunesektoren i 2021, med tilhørende bevilgningsforslag.
De regionale helseforetakene ble i foretaksmøte i april bedt om å legge til rette for økt testkapasitet bl.a. gjennom utvidet laboratoriekapasitet. Vi har nå en stående laboratoriekapasitet til å kunne analysere prøver fra om lag 1,5 pst. av befolkningen hver uke og det er bygget en beredskap for i en periode å kunne analysere inntil 5 pst. av befolkningen i uken dersom det skulle bli nødvendig.
Den samlete laboratoriekapasiteten fremkommer ved at vi bruker tilgjengelig kapasitet der vi har den. En del av kapasiteten er avhengig av reagenser som på våren 2020 var mangelvare på internasjonale markeder. Det er fremdeles usikker forsyningssituasjon knyttet til disse reagensene. En annen del av den samlete kapasiteten er konsentrert til storkapasitetslaboratoriene som er lokalisert ved landets seks universitetssykehus. Denne delen av kapasiteten anvender "kuleteknologien" som er utviklet på NTNU, som er uavhengig av det internasjonale markedet for reagenser.
Tiden det tar fra prøven er tatt til den er ferdig analysert og kommunisert er avhengig av flere forhold, hvorav transporttid fra prøvetakingssted til laboratorium er ett. Det foreligger ingen nasjonal statistikk for dette.
Når prøven er ferdig analysert blir prøvesvaret gjort tilgjengelig på helsenorge.no nærmest umiddelbart. Det er ønskelig at innbyggere kan få varsel, gjerne på sms, når prøvesvaret er tilgjengelig på helsenorge. Dette arbeides det med, men det er enda ikke avklart når denne tjenesten kan være på plass. Norsk Helsenett SF har gjennomført tiltak for å sikre god kapasitet på helsenorge.no for å håndtere forventet volum ved testing av 5% av befolkningen. Erfaringene så langt er at løsningen fungerer bra og er stabil. Siden lansering 2. juli har det vært ca. 3,9 millioner oppslag i prøvesvar på helsenorge.no.