Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2457 (2019-2020)
Innlevert: 29.08.2020
Sendt: 31.08.2020
Besvart: 03.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Stortinget vedtok tre forslag i representantforslag "om å ta nye initiativ for å sikre at barn ikke skal måtte bo på sykehjem i strid med barnets beste og foreldrenes ønske".
Hva har helseministeren gjort for å følge vedtaket fra Stortinget, og når vil vedtaket bli fullført?

Begrunnelse

Jeg viser til Dokument 8:67 S (2017-2018), Innst. 125 S (2017-2018). Rrepresentantforslag fra meg i SV og Olaug Bollestad fra KrF.
Forlsagene ble enstemming vedtatt 27. februar 2018. Det har gått mer enn to år og 6 måneder. Jeg vil gjerne få alle de konkrete oppgavene som har gjort for å følge vedtakene fra Stortinget om denne saken.
Komiteens tilråding romertall I.

"Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag til lov- og/eller forskriftsendring for å sikre at kommuner ikke kan bosette barn i sykehjem i strid med familienes ønske og barnets beste."

Komiteens tilråding romertall II.

"Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak med orientering om bruk av institusjonsplasser for barn i strid med barnets beste og familienes ønsker."

Komiteens tilråding romertall III.

"Stortinget ber regjeringen umiddelbart klargjøre for kommunene at praksisen med barn som bosettes på sykehjem mot familiens ønske og barnets beste, er i strid med Stortingets intensjon og skal opphøre."

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Barn og unge med nedsatt funksjonsevne bør ha et mest mulig selvstendig liv selv om de er sterkt hjelpetrengende. Samtidig må man ved utformingen av et tjenestetilbud ivareta faglige hensyn for å sikre en forsvarlig tjeneste, tilrettelagt så langt som mulig etter den enkeltes ønsker og behov.
Når det gjelder oppfølging av anmodningsvedtakene vedtatt ved behandling av Dokument nr.8:67 S (2017-2018), jf. Innst. 125 S (2017-2018) vil jeg bemerke følgende:
Anmodningsvedtak nr. 507: Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag til lov- og/ eller forskriftsendringer for å sikre at kommuner ikke kan bosette barn i sykehjem i strid med familiens ønske og barnets beste. Barn og unges rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester innebærer en individuell vurdering av den enkeltes behov. For barn og unge med stort behov for tjenester vil retten til å medvirke og de faglige og etiske normene i forsvarlighetskravet være sentrale når kommunene skal sørge for et tilfredsstillende botilbud. Nåværende lov- og forskriftsregelverk anses å være tilstrekkelig. Det er derfor ikke behov for lov- og/ eller forskriftsendringer for å endre praksis på dette området. Vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2018-2019) og er ansett som utkvittert.
Anmodningsvedtak nr. 508: Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak med orientering om bruk av institusjonsplasser for barn i strid med barnets beste og familiens ønske. Vedtaket er blitt fulgt opp ved at Helsedirektoratet har gitt fylkesmennene et tilleggsoppdrag med å rapportere antall barn under 18 år med langtidsopphold i institusjon som f. eks. sykehjem. Rapporteringen inngår inntil videre som en del av det faste oppdraget med kartlegging av unge med opphold i institusjon. Helsedirektoratet rapporterer at det per 31.12.2019 er 9 barn under 18 år som har permanent opphold i en kommunal helse- og oppholdsinstitusjon. Av disse hadde 3 et flytteønske. Alle disse 3 hadde en konkret flytteplan. Vedtaket vil bli omtalt i Prop. 1 S (2020- 2021).
Anmodningsvedtak nr. 509: Stortinget ber regjeringen umiddelbart klargjøre for kommunene at praksisen med barn som bosettes på sykehjem mot familiens ønske og barnets beste, er i strid med Stortingets intensjon og skal opphøre. Vedtaket er fulgt opp gjennom brev til landets fylkesmenn og landets kommuner datert 14. august 2018. Her klargjøres praksisen med barn som bosettes på sykehjem mot familiens ønske og barnets beste. Det presiseres at praksisen er i strid med Stortingets ønske og skal opphøre. Vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2018-2019) og er ansett som utkvittert.