Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2458 (2019-2020)
Innlevert: 30.08.2020
Sendt: 31.08.2020
Besvart: 03.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Kan statsråden gi en fullstendig gjennomgang av følgetjenesten i de ulike helseforetak, og informere om kartleggingen av følgetjenesten for fødende som helseforetakene fikk i oppdrag å kartlegge i januar 2019, og kan statsråden avklare om det finnes helseforetak som setter en nedre begrensning på antall fødende i en kommune, for at helseforetaket skal tilby følgetjeneste?

Begrunnelse

Våren 2018 ba Stortinget om en kartlegging som gir en nasjonal oversikt over hvorvidt følgetjenesten for gravide er tilstrekkelig utviklet og fungerer. Et slikt oppdrag ble gitt til helseforetakene i januar 2019. Undertegnede er gjort kjent med påstander om helseforetak som ikke tilbyr følgetjeneste til små kommuner med under 50 fødsler i året. Det er viktig å få fram den reelle situasjonen for følgetjenesten for gravide, siden medias gjennomganger viser at mange kommuner og kvinner ikke får et slikt tilbud.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Krav til organisering, oppgave- og funksjonsfordeling for følgetjeneste og beredskap framgår av Helsedirektoratets veileder "Et trygt fødetilbud. Kvalitetskrav til fødselsomsorgen". Veilederen legger til grunn at det er behov for følgetjeneste der det er halvannen times reisevei til fødestedet. Veilederen setter ingen nedre grense på antall fødende i en kommune for at helseforetaket skal tilby følgetjeneste. I kommuner der det er for få gravide til å dekke en døgnkontinuerlig beredskap kan følgetjenesten være behovsprøvd, ifølge veilederen.
De regionale helseforetakene fikk i oppdragsdokumentet for 2019 i oppdrag å kartlegge følgetjenesten. I årlig melding for 2019, som departementet mottok i mars i år, framgår det at alle helseregionene har kartlagt følgetjenesten. Helseregionene opplyser at helseforetakene har inngått avtaler med kommuner, hvor det er reisevei over 90 minutter. Kartleggingen gir oversikt over hvilke ordninger/avtaler som er inngått mellom helseforetakene og kommunene. Helse Nord RHF melder at det er enkelte kommuner hvor det er reisevei over 90 minutter, men som per i dag ikke har tilbud om følgetjeneste. Her blir det praktisert møtekjøring med ambulanse der det er nødvendig og ved behov tilbys de gravide å være på fødested syv til ti dager før termin. Det blir for øvrig redegjort for rapporteringen i årlig melding 2019 i statsbudsjettet som legges fram senere i høst.
Jeg oppfatter at helseregionenes kartlegging og rapportering i årlig melding gir et uttrykk for den reelle situasjonen for følgetjenesten, slik representanten Toppe etterspør. Mitt inntrykk er at helseforetakene i all hovedsak har fått på plass følgetjeneste, ut fra rapporteringen jeg har fått. Oppdraget i 2019 om å kartlegge følgetjenesten er for øvrig fulgt opp med et nytt oppdrag i oppdragsdokumentet for 2020 om å få på plass følgetjeneste.