Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2471 (2019-2020)
Innlevert: 31.08.2020
Sendt: 01.09.2020
Besvart: 08.09.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden ta snarlig grep og sikre midler til restaurering og nødvendig vedlikehold av Ole Bulls villa i Lysøen?

Begrunnelse

Ole Bulls hjemsted forfaller og har behov for stor restaurering. Undertegnede og tidligere ordfører i Os kommune, Terje Søviknes oppfordret kulturministeren til å gjøre noe med dette tidligere i sommer, da fikk vi ikke svar, men nå må det komme handling og penger til en viktig kulturskatt. Det er trist å se et så flott sted forfalle og som har tilhørt en av de største kulturprofilene Norge har hatt. Dette er vår mest verdifulle kulturarv som vi ikke lenger kan se forvitre uten å ta grep.
I fjor tok jeg med familie- og kulturkomiteen på besøk til villaen for å se nasjonalskattene som ligger utenfor Oslo og som vi er veldig stolte av her i vest. Da nyheten ble kjent har det vekket et sterkt engasjement i befolkningen for å bevare Ole Bulls villa. Nasjonalskattene som ligger utenfor Oslo må også vedlikeholdes og tas vare på. Ole Bulls tidligere hjem er norsk kulturhistorie av stor nasjonal betydning og som også har internasjonal verdi da han var Norges første internasjonale popstjerne.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Ja, jeg vil gjøre mitt beste for å bidra til nødvendig vedlikehold av Ole Bulls Villa i Lysøen. Og jeg er glad for at representanten Silje Heimdal viser et ekte engasjement for de kulturelle institusjonene i Bergensområdet. Jeg håper dette engasjementet også vil strekke seg til kulturen generelt, og til å gjelde kulturen over hele Norge.
Jeg fikk aldri lære om Ole Bull i min oppvekst, men er veldig takknemlig for at jeg nå har en mye bredere forståelse av hvem Ole Bull var og hva han stod for. Dessverre er det veldig mange nordmenn som ikke vet at Ole Bull er et stort eventyr i norsk musikkhistorie.
Jeg selv har nylig lært at Ole Bull ble kjent og dyrket, ikke bare Europa, men også i Amerika. Sånn sett var han datidens svar på Kygo. Rent musikalsk hadde han en egen evne til å skape og forme melodier, så som Sæterjentens søndag. Og på fiolinen var han en virtuos, som sin "forgjenger" Paganini. Men hans viktigste og varigste innsats i norskliv var den nasjonale selvtilliten som han ga norske kunstnere – og andre nordmenn. Ole Bull inspirerte både Edvard Grieg til å komponere musikk, og Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson til å skrive drama for teater i Bergen. Ute i verden forsømte han aldri å skape positiv interesse for Norge. Og det er hans fortjeneste at Bergen fikk Norges første rent norske teater i 1850, Den Nationale Scene.
Arena Lysøen består som kjent av fiolinisten Ole Bulls villa, bygget i 1873, på en 700 mål stor øy med vakker natur, turstier og parkanlegg. Her finner du også et gammelt gårdstun fra 1600-tallet og en liten kafé. Ole Bulls villa Lysøen eies av Fortidsminneforeningen, men forvaltningen og vedlikeholdsansvaret er lagt til museet KODE.
Jeg mener Ole Bulls villa er et praktfullt og kulturhistorisk viktig bygg som må forvaltes og formidles på en god måte. Det er KODE som har ansvar for dette i praksis, og jeg har tillit til at de er de best egnede til nettopp dette. Og vinteren 2020 startet arbeidet med tilstandsvurdering og prosjektering, med mål om å starte rehabilitering av Lysøen i 2021.
Jeg er glad for at KODE tidligere har fått statlig støtte til et vedlikeholdsprosjekt ved Lysøen som pågikk i perioden 2009–2016. Ifølge sluttrapporten skulle villaen, hagen og interiørene etter dette fremstå som godt vedlikeholdt og være sikret for fremtiden.
Statlig tilskudd til KODE har i perioden 2009-2020 doblet seg fra 14,3 mill. kroner i 2009 til 30,1 mill. kroner i 2020. KODE er de senere årene blitt tilført friske midler fra Kulturdepartementet både som økte driftsmidler og investeringsmidler, deriblant 15 mill. kroner til elektrisk båt til Lysøyen. Det ble også gitt midler som en del av sysselsettingspakken i 2016 til vedlikehold av kulturhistoriske bygninger. Høsten 2019 ble det også bevilget ytterligere 3 mill. kroner i fast driftstilskudd knyttet til nytt magasin.
For inneværende år mottar museet 12 mill. kroner i ekstra bevilgning som en del av regjeringens fase 3-tiltak i koronasituasjonen. Det er kun ett annet museum (MiST) som foreslås tildelt et så stort tilskudd gjennom krisepakken. Jeg er glad for at denne krisepakken også kom KODE til god hjelp.
Jeg er videre klar over at KODE har meldt om økonomiske utfordringer også før pandemien og har søkt om permanent økning av driftstilskuddet. Dette er et spørsmål som skal vurderes på vanlig måte som en del av vårt ordinære arbeid med statsbudsjettet for 2021.