Skriftlig spørsmål fra Jorodd Asphjell (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2478 (2019-2020)
Innlevert: 01.09.2020
Sendt: 01.09.2020
Besvart: 07.09.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Jorodd Asphjell (A)

Spørsmål

Jorodd Asphjell (A): I Trøndelag kutter NAV 68 plasser i Arbeidsforberedende Trening (AFT), selv om mange står i kø for å få tilbud.
Hvorfor reduseres det i tilbud som gir gode resultater og som kan hjelpe flere personer med nedsatt arbeidsevne i jobb, når veksten i uføretrygdede samtidig øker?

Begrunnelse

Ved utgangen av juni mottok 357 500 personer i alderen 18-67 år uføretrygd. Det er en økning på 2 200 personer fra utgangen av mars. Antallet personer som mottar uføretrygd fortsetter å øke, og andelen av befolkningen som mottar uføretrygd har aldri vært høyere. I Nav er det registrert om lag 180.000 personer med nedsatt arbeidsevne. Mange av disse har behov for arbeidsrettet bistand for å komme i jobb. Alternativet uten et godt tilbud er ofte uføretrygd. Nylige evalueringer fra Proba Analyse viser at flere av satsingene som er gjort på tiltaksområdet i første rekke kommer de som står nærmere arbeidslivet til gode, og at de med mer usikre yrkesmessige forutsetninger prioriteres ned. Dette gjelder både når arbeidsmarkedstiltak anbudsutsettes og det gjelder tiltak Nav utfører i egenregi. Da er det ekstra viktig at robuste og faglige tiltak som utføres av forhåndsgodkjente samfunnsbedrifter som arbeid- og inkluderingsbedrifter blir prioritert. Bransjen har en formidling til jobb fra AFT-tiltaket på over 40 % og det tar tid å bygge opp god kompetanse og nettverk i arbeidslivet som gjør at flere i målgruppen kommer i ordinær jobb.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Jeg deler stortingsrepresentantens bekymring for de økte uføretallene. Uføretrygdens formål er å sikre inntekt for personer som grunnet sykdom, skade eller lyte har fått sin inntektsevne varig nedsatt. For mennesker som ønsker og har mulighet til å arbeide, er det viktig at de i stedet får riktig bistand til dette.
Tiltaket arbeidsforberedende trening ble innført i 2016, for å gi bedre bistand til personer med særlig usikre yrkesmessige forutsetninger og behov for tett og bred oppfølging. Foreløpige tall fra Arbeids- og velferdsdirektoratet viser at det er en overgang til arbeid og utdanning på om lag 40 prosent. For å få bedre kunnskap om erfaringer med AFT-tiltaket har Arbeids- og velferdsdirektoratet igangsatt en ekstern evaluering som gjennomføres av Oslo Economics. Evalueringen vil etter planen foreligge ved utgangen av 2020.
Arbeidsmarkedstiltakene er en rammestyrt ordning. Det er Arbeids- og velferdsetaten som er ansvarlig for gjennomføringen og forvaltningen av arbeidsmarkedstiltakene. NAV fylke har handlingsrom til å kunne gjennomføre den tiltakssammensetningen som er best tilpasset det lokale arbeidsmarkedet, brukernes behov og gjeldende bevilgninger. Det innebærer at etaten må foreta en samlet vurdering av tiltakssammensetningen for å gi et best mulig tilbud til etatens brukergrupper.
NAV Trøndelag opplyser at de er opptatt av å sikre et fortsatt tilbud om AFT for innbyggere rundt om i hele fylket. Omfanget av tilbudet kan imidlertid variere ut fra andre tiltakstilbud i kommunen/regionen. Tilbudet er redusert i områder med god tilgang til andre tiltak som oppfølging eller der det er andre muligheter til å skreddersy løp som tar opp i seg elementer i AFT, slik som kvalifisering, kurs eller annen tett kartlegging og oppfølging. Ved justering av tiltaksplasser hos eksterne tiltaksleverandører foregår dette i dialog med leverandørene og innenfor gitte frister for varsling. NAV i Trøndelag er fortsatt blant de 2 - 3 fylkene som benytter størst andel av rammen til AFT plasser.
Jeg har tillit til at Arbeids- og velferdsetaten er i stand til å gjøre gode vurderinger av de lokale behovene for arbeidsmarkedstiltak og til å gi et tilbud som samlet sett er best for brukerne.