Jorodd Asphjell (A): I Trøndelag kutter NAV 68 plasser i Arbeidsforberedende Trening (AFT), selv om mange står i kø for å få tilbud.
Hvorfor reduseres det i tilbud som gir gode resultater og som kan hjelpe flere personer med nedsatt arbeidsevne i jobb, når veksten i uføretrygdede samtidig øker?
Begrunnelse
Ved utgangen av juni mottok 357 500 personer i alderen 18-67 år uføretrygd. Det er en økning på 2 200 personer fra utgangen av mars. Antallet personer som mottar uføretrygd fortsetter å øke, og andelen av befolkningen som mottar uføretrygd har aldri vært høyere. I Nav er det registrert om lag 180.000 personer med nedsatt arbeidsevne. Mange av disse har behov for arbeidsrettet bistand for å komme i jobb. Alternativet uten et godt tilbud er ofte uføretrygd. Nylige evalueringer fra Proba Analyse viser at flere av satsingene som er gjort på tiltaksområdet i første rekke kommer de som står nærmere arbeidslivet til gode, og at de med mer usikre yrkesmessige forutsetninger prioriteres ned. Dette gjelder både når arbeidsmarkedstiltak anbudsutsettes og det gjelder tiltak Nav utfører i egenregi. Da er det ekstra viktig at robuste og faglige tiltak som utføres av forhåndsgodkjente samfunnsbedrifter som arbeid- og inkluderingsbedrifter blir prioritert. Bransjen har en formidling til jobb fra AFT-tiltaket på over 40 % og det tar tid å bygge opp god kompetanse og nettverk i arbeidslivet som gjør at flere i målgruppen kommer i ordinær jobb.