Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2485 (2019-2020)
Innlevert: 01.09.2020
Sendt: 02.09.2020
Besvart: 09.09.2020 av samferdselsminister Knut Arild Hareide

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Forprosjektet om Senter for oljevern og marint miljø (SOMM) sin etablering på Fiskebøl er endelig klar, men er sterkt nedskalert i forhold til regjeringens tidligere ambisjonsnivå. For at aktivitet rundt naturressursene i nord skal være legitimt, så krever det ringvirkninger i nord i form av stabile, varige arbeidsplasser og kompetanseoppbygging på land. I dette tilfellet har regjeringen lovet at Norge skal få et kraftsenter innenfor oljevern og marin forsøpling i nord.
Hva er begrunnelsen for å nedskalere ambisjonsnivået for SOMMs FoU/praktiske oppgaver på Fiskebøl?

Begrunnelse

Rapporten viser at det er behov for å utvikle kunnskap, kompetanse og teknologi for å sikre en effektiv beredskap mot oljeutslipp, spesielt i kaldt klima, islagte farvann og i strandsonen. Det handler om å utvikle teknologi som fungerer i arktiske områder, øve på å bekjempe olje i realistiske omgivelser og kartlegge effekten av ulike oljetyper på miljøet i Arktis. Det er også et ønske fra aktører om å forske på et bredere spekter av marin forurensning, som plast, alger og metall.
I regjeringsplattformen sto det at regjeringen ville «utvikle Senter for oljevern og marint miljø i Lofoten og Vesterålen som et nasjonalt og internasjonalt ledende kompetansemiljø for arbeidet med oljevern og mot marin plastforsøpling». Rapporten kan sees som et skritt på veien til å utvikle SOMM som et nasjonalt og internasjonalt kompetansemiljø, og i Prop. 1 S (2017-2018) går det fram at det skal etableres "tilhørende FoU/praktiske oppgaver på Fiskebøl i Hadsel kommune", og i Prop. 1 S (2018-2019) er det gjentatt. Dette er tydelige politiske bestillinger om aktivitet på Fiskebøl i Hadsel, likevel trekkes testanlegget i Horten stadig inn i rapporten. Å utvide testsenteret i Horten til å også omfatte arktiske områder, lar seg ikke forene med den klare politiske ambisjonen om å utvikle Fiskebøl som en nasjonal og internasjonal spydspiss innenfor FoU/praktiske oppgaver.

Knut Arild Hareide (KrF)

Svar

Knut Arild Hareide: Som representant Mossleth peker på er regjeringen opptatt av å bygge et sterkt og godt fagmiljø rundt Senter for oljevern og marint miljø som ble etablert i 2018. Senteret skal være et kompetansesenter innenfor arbeidet med oljevern og marin forsøpling og fremme kunnskap, kostnadseffektive og miljøvennlige teknologier og metoder. Senteret har i dag 17 ansatte og er en viktig fagetat for blant annet regjeringens arbeid mot marin forsøpling.
Regjeringen har også som kjent besluttet at det skal etableres testfasiliteter for oljevernteknologi på Fiskebøl. Testfasilitetene skal være en del av Senter for oljevern og marint miljø. Etablering av testfasiliteter for oljevernteknologi vil styrke forskning og utvikling innen oljevernteknologi rettet mot aktivitet i isfylte farvann. Testing av utstyr vil derfor kunne skje under realistiske forhold.
Samferdselsdepartementet mottok 1. september 2020 et forprosjekt om etablering av testfasiliteter for oljevernteknologi på Fiskebøl. Som vanlig skisserer forprosjektet ulike alternativer til hvordan testfasilitetene kan innrettes og hvor mye det kommer til å koste. Jeg vil nå gå inn i rapporten og anbefalingene og så vil regjeringen vil ta stilling til innretningen på testfasilitetene.