Siv Mossleth (Sp): Forprosjektet om Senter for oljevern og marint miljø (SOMM) sin etablering på Fiskebøl er endelig klar, men er sterkt nedskalert i forhold til regjeringens tidligere ambisjonsnivå. For at aktivitet rundt naturressursene i nord skal være legitimt, så krever det ringvirkninger i nord i form av stabile, varige arbeidsplasser og kompetanseoppbygging på land. I dette tilfellet har regjeringen lovet at Norge skal få et kraftsenter innenfor oljevern og marin forsøpling i nord.
Hva er begrunnelsen for å nedskalere ambisjonsnivået for SOMMs FoU/praktiske oppgaver på Fiskebøl?
Begrunnelse
Rapporten viser at det er behov for å utvikle kunnskap, kompetanse og teknologi for å sikre en effektiv beredskap mot oljeutslipp, spesielt i kaldt klima, islagte farvann og i strandsonen. Det handler om å utvikle teknologi som fungerer i arktiske områder, øve på å bekjempe olje i realistiske omgivelser og kartlegge effekten av ulike oljetyper på miljøet i Arktis. Det er også et ønske fra aktører om å forske på et bredere spekter av marin forurensning, som plast, alger og metall.
I regjeringsplattformen sto det at regjeringen ville «utvikle Senter for oljevern og marint miljø i Lofoten og Vesterålen som et nasjonalt og internasjonalt ledende kompetansemiljø for arbeidet med oljevern og mot marin plastforsøpling». Rapporten kan sees som et skritt på veien til å utvikle SOMM som et nasjonalt og internasjonalt kompetansemiljø, og i Prop. 1 S (2017-2018) går det fram at det skal etableres "tilhørende FoU/praktiske oppgaver på Fiskebøl i Hadsel kommune", og i Prop. 1 S (2018-2019) er det gjentatt. Dette er tydelige politiske bestillinger om aktivitet på Fiskebøl i Hadsel, likevel trekkes testanlegget i Horten stadig inn i rapporten. Å utvide testsenteret i Horten til å også omfatte arktiske områder, lar seg ikke forene med den klare politiske ambisjonen om å utvikle Fiskebøl som en nasjonal og internasjonal spydspiss innenfor FoU/praktiske oppgaver.