Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2487 (2019-2020) Innlevert: 01.09.2020 Sendt: 02.09.2020 Rette vedkommende: Utviklingsministeren Besvart: 09.09.2020 av utviklingsminister Dag-Inge Ulstein
Ruth Grung (A): På grunn av korona er toktene til forskningsskipet Dr. Fridtjof Nansen avlyst frem til juni 2021. Havforskningsinstituttet er ansvarlig for driften, mens Norad eier fartøyet, finansierer Nansenprogrammet og samarbeider tett med FAO. Skipet bør brukes for å holde det vedlike og det er stort behov for tokt i Norge. Skipet har svært gode fasiliteter til undervisning og forskning. Vil statsråden ta initiativ til bruk av forskningsskipet i Norge så lenge det ikke kan bistå utviklingsland med å utvikle en ansvarlig fiskeriforvaltning i deres havområder?
Dag-Inge Ulstein: Normalt seiler ikke forskningsskipet «Dr. Fridtjof Nansen» i norske farvann, men koronapandemien gjør at vi ikke er i en normal situasjon. Det er mye som ikke kan gjennomføres som planlagt, deriblant forskningstoktene under Nansen-programmet. Under Nansen-programmet gjennomføres til vanlig forskningstokt i samarbeid med land i Afrika og Asia for å skape ansvarlig fiskeriforvaltning i disse områdene. Nansen er et moderne forskningsskip som kartlegger fiskeressurser, plankton og forurensning i havene på en måte som våre samarbeidsland ikke er i stand til selv. Programmet bidrar til kapasitetsutvikling innen forsknings- og forvaltningsmiljøene i disse landene, og er en viktig del av norsk utviklingspolitikk. Norge finansierer Nansen-programmet over bistandsbudsjettet. Norad eier fartøyet, og FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har disposisjonsretten for fartøyet i programperioden. Programmet er et trepartssamarbeid mellom Norad, FAO og Havforskningsinstituttet (HI). Skipet har ligget til kai i Bergen siden mars. Det er lite sannsynlig at det vil være mulig å foreta tokt i utviklingsland før tidligst andre halvår 2021. Norad, FAO og Havforskningsinstituttet har diskutert mulig alternativ bruk av fartøyet i denne perioden. Ulike aktører, både offentlige og private, kan ønske å leie skipet til forskningsformål når det nå ikke kan brukes til programmets formål. Det er høye kostnader knyttet til slik leie.Alle utgifter knyttet til Nansen-programmet bevilges over bistandsbudsjettet, og rapporteres som offisiell utviklingshjelp (ODA). I henhold til Stortingets bevilgningsreglement og OECDs utviklingskomités rapporteringsdirektiv, er det en forutsetning at bruken av fartøyet har økonomisk utvikling og velferd i utviklingsland som hovedformål. Alternativ bruk av skipet innenfor norske grenser, og med annet formål enn det Nansen-programmet har, ville medføre at utgiftene ikke kvalifiserer som utviklingshjelp. Alternativ bruk krever en annen form for finansiering. Jeg ønsker at fartøyet skal være i bruk hele året. Dette gjelder også nå når det på grunn av pandemien ikke kan bidra til fattigdomsbekjempelse under Nansen-programmet. Jeg har derfor bedt Norad så raskt som mulig vurdere om fartøyet kan leies ut for bruk til forskningsformål i norske farvann i perioden det ikke kan benyttes av programmet.