Skriftlig spørsmål fra Kirsti Leirtrø (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2499 (2019-2020)
Innlevert: 03.09.2020
Sendt: 03.09.2020
Besvart: 10.09.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Kirsti Leirtrø (A)

Spørsmål

Kirsti Leirtrø (A): Viktige matfestivaler har falt utenfor alle corona- kompensasjonsordninger. Det er uenighet om de defineres som landbruk, kultur eller næring. Det bør når slike situasjoner oppstår etableres en egen kompensasjonsordning. Trøndersk matfestival og bryggerifestival tapte inntekter på ca. 10 mill. kroner. Oi Trøndersk mat vil ikke kunne eksistere videre uten kompensasjon.
Vil statsråden sørge for at det etableres en egen kompensasjonsordning for mat/øl/sidearrangører på vegne av både kultur, landbruk og næringsdep.?

Begrunnelse

Siden festivalene ikke gjennomføres i år, mister produsentene viktige salgsinntekter. I tillegg påfører avlysning arrangører store økonomiske tap. Regjeringa har stilt opp for næringslivet som rammes av korona-krisen. Det er bra. Dessverre faller arrangører av mat- og drikkefestivaler utenfor disse ordningene, fordi våre kostnader har påløpt fra januar 2020 og fram til nå.
Det bør derfor etablere økonomiske støtteordninger for å kompensere påløpte kostnader og bortfall av inntekter for arrangører av mat- og drikkefestivaler i forbindelse med COVID-19. Dette er helt nødvendig for at de skal klare å komme gjennom koronakrisen, og gi produsentene viktige salgsarenaer også i 2021.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg har forståelse for at arrangører av mat- og drikkefestivaler er i en utfordrende situasjon, som følge av smitteverntiltak og restriksjoner i forbindelse med pandemien. Mat og drikke er en viktig del av det norske reiselivsproduktet, og regjeringen har som visjon at Norge skal være en matnasjon som er internasjonalt kjent for en spennende matkultur, sin store sjømateksport og mat- og drikkeopplevelser med norske råvarer i verdensklasse. De mange mat- og drikkefestivalene som arrangeres rundt om i landet er viktige bidragsytere til dette, gjennom å være en salgsarena og et utstillingsvindu for vårt mangfold av råvarer og mattradisjoner. Som en del av næringslivet og som leverandør av kulturopplevelser, berøres mat- og drikkefestivaler av politikken som utformes i ulike departementer.
Regjeringen har stilt til disposisjon midler for å avhjelpe situasjonen for små og store næringsaktører. Den generelle kompensasjonsordningen, utvidelser i permitteringsregelverket og utsatt innbetaling av skatter og avgifter har bedret likviditeten for
mange aktører. Regjeringen har også bevilget 600 mill. kroner til kommunale næringsfond, som kommunene skal benytte til tiltak de mener er særlig viktige for å motvirke de negative virkningene av pandemien.
Regjeringen er kjent med at arrangører av mat- og drikkefestivaler, i likhet med andre aktører som lever av å samle mange mennesker, er i en vanskelig situasjon. Vi vurderer fortløpende behovet for tiltak som kan avhjelpe situasjonen for aktører som fremdeles er hardt rammet av smitteverntiltak.