Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2529 (2019-2020)
Innlevert: 03.09.2020
Sendt: 07.09.2020
Besvart: 17.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Hvordan vil statsråden sikre at helsepersonell og personer i risikogruppen blir prioritert når det gjelder tilgang på influensavaksiner i år, slik at de tilbudt vaksinen tidlig?

Begrunnelse

I et år der vi fortsatt står overfor en alvorlig pandemi, er det mer avgjørende enn noen sinne å sikre at befolkningen får tilgang på influensavaksiner. Det er allerede kjent at regjeringen har kjøpt inn flere doser av influensavaksiner enn tidligere. Likevel er det ikke nok til å dekke målet om at 75 % av personer i risikogruppene får vaksine.
Samtidig er det blitt vedtatt en klok forenkling av tilgang på vaksiner slik at det ikke er nødvendig med resept for å kjøpe vaksine. Samtidig som det fjerner et unødvendig press på en allerede presset allmennlegetjeneste, kan det legge til rette for en situasjon der friske og kjøpesterke folk får tilgang på vaksine, mens personer i risikogruppene blir stående utenfor.
I en slik situasjon er det nødvendig å styre tilgangen og gjøre prioriteringer og sørge for en god organisering. Slik kan vi sørge for at de som profitterer mest på vaksinen får tilbud først, og sikres tilgang, før befolkningen for øvrig får tilgang.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Influensavaksinering av personer i risikogrupper og helsepersonell organiseres gjennom det nasjonale influensavaksinasjonsprogrammet. Folkehelseinstituttet gir anbefalinger målgrupper og kjøper inn vaksine til programmet basert på estimat om forventet forbruk.
Det er kommunenes ansvar at tilbudet til risikogruppene er best mulig. Organiseringen varierer mellom kommuner, men de fleste samarbeider med fastlegene om å få vaksinert pasienter med økt risiko for alvorlig influensa, har kommunale vaksinasjonssteder og sørger for å vaksinere pasienter i sykehjem og omsorgsboliger, samt sitt eget helsepersonell.
Helseforetakene har ansvaret for å organisere vaksinasjon av sine egne ansatte, samt inneliggende pasienter ved behov. Vaksinene til helsepersonellvaksinering kommer også fra Folkehelseinstituttets innkjøp til programmet.
Det har vært stor global pågang for kjøp av vaksine i år. Folkehelseinstituttet har likevel klart å anskaffe 400 000 doser mer enn fjorårets vaksineforbruk, noe som gjør at vi totalt har om lag 1,2 millioner doser tilgjengelig for risikogruppene og helsepersonell. For første gang er det anskaffet 100 000 doser av en forsterket influensavaksine som er forbeholdt de eldste og mest sårbare. Dette kan gi økt beskyttelse til disse. Det er viktig at helsepersonell som forskriver og vaksinerer husker på at dosene som er kjøpt inn til influensavaksinasjonsprogrammet kun skal brukes til å vaksinere målgruppene for vaksinasjon.
Folkehelseinstituttet sørger også for at alle som skal vaksinere i henhold til det nasjonale programmet har tilgang til informasjonsmateriell, oppdaterte anbefalinger og kunnskapsgrunnlag til bruk i sine kampanjer rettet mot risikogrupper og helsepersonell. Dette har over få år sørget for en dobling av vaksinasjonsdekningen blant målgruppene, til vel 40 % i sesongen 2018/2019. Folkehelseinstituttet har bestilt inn nok vaksine til å dekke 63 % av målgruppene i kommende sesong.
Nye bølger av covid-19-pandemien kan komme i vinterhalvåret, samtidig med de årlige influensaepidemiene. For å begrense den totale sykdomsbyrden og belastningen på helse- og omsorgstjenesten er den aller viktigste jobben derfor å øke vaksinasjonsdekningen.
Jeg arbeider nå med tiltak som kan bidra til høy oppslutning blant personer med økt risiko for alvorlig influensa og vil informere om dette senere i høst.