Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2522 (2019-2020)
Innlevert: 05.09.2020
Sendt: 07.09.2020
Besvart: 14.09.2020 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Det er behov for en politisk løsning som rydder opp i ansvarspulveriseringen rundt opprydningen av forurensningen av grunnen ved slippen (verftet) i Bugøynes.
Hvordan vil statsråden bidra til å finne en løsning slik at en kan gjenoppta næringsaktivitet der og skape arbeidsplasser?

Begrunnelse

Båtbygging i Bugøynes har en lang tradisjon helt tilbake til etter innvandringsperioden på slutten av 1800 tallet. De finske innvandrerne fra skoglandet Finland hadde med seg trearbeidsferdigheter som kom til stor nytte etter hvert som de etablerte seg i Bugøynes. Flere steder langs havnen i Bugøynes ble det på 1900-tallet etablert lokale familiebåtbyggerier. Noen utvidet og leverte gode trebåter også til bestillere utenom familie. Etter krigen ble det etablert et verft for hele bygda.
Etter hvert ble den gamle slippen nedlagt og aktiviteten flyttet til et tidligere uttaksområde for stein til mange moloer langs Finnmarkskysten. Også her ble nedgangstidene på 70- og 80-tallet en byrde som førte til nedleggelse av den eneste båtslippen i Bugøynes, og kanskje den eneste i Varanger-området spesialisert for moderne små og mellomstore fiskebåter av plast eller tre.
Etter konkursen ble slippen overtatt av interesser i Kirkenes, og det ble forutsatt videre drift i en eller annen form. Det ble imidlertid konstatert store forurensninger i grunnen fra tidligere drift.
Over flere år senere har diskusjonen gått om hvem som har ansvaret for opprydding etter forurensningen, og verserer fortsatt uten omforent løsning. Denne situasjonen har i en periode over flere år frosset enhver reetablering av drift.
FeFo, kommune, fylkesmyndigheter og staten må gå sammen om å ta ansvar og få fortgang i en endelig plan for opprydding som kan bane vei for fremtidig aktivitet i området, enten det er for å yte tjenester til fiskeflåten i Varanger og andre med servicebehov, eller tilrettelegge for annen aktivitet i et allerede regulert bedriftsområde.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Spørsmålet gjeld opprydding i forureina grunn på skipsverftslokaliteten i Bugøynes. Lokaliteten er ein av om lag 100 skipsverftslokaliteter som ut frå forureiningssituasjonen er prioritert for oppfølging. Arbeidet er forankra i handlingsplanen for forureina sjøbotn som vart lagt fram i Stortingsmelding nr. 14 (2006-2007), "Sammen for et giftfritt miljø – forutsetninger for en tryggere fremtid". Både opprydding i forureina grunn og opprydding i forureina sjøbotn ved den enkelte verftslokalitet inngår i arbeidet med oppfølging av skipsverft. Fylkesmannen er delegert styresmakt for forureining for verftslokalitetane. Fylkesmannen kan pålegge den ansvarlege for forureininga å sørgje for undersøkingar, å utarbeide tiltaksplan og gjennomføring av tiltak på land og i sjø, i medhald av forureiningslova §§ 7 og 51.
Fylkesmannen i Troms og Finnmark følgde opphaveleg opp situasjonen med forureining på verftslokaliteten i Bugøynes. Fylkesmannen sitt pålegg i den samanheng blei klaga over i 2013 og 2019. Gjennom den sist nemnde klagebehandlinga i Miljødirektoratet har direktoratet tatt over myndigheten for oppfølging av denne lokaliteten.
Klage på Miljødirektoratet sitt vedtak av 28.04.2020 om opprydding på skipsverftslokaliteten i Bugøynes er no til behandling i Klima- og miljødepartement. Gjennom behandlinga av klagen vil eg bidra til at saken får ei løysing så snart som mogleg. Eg ber om forståing for at eg ikkje kan uttale meg ytterlegare om utfallet i ei klagesak som er til behandling.