Torstein Tvedt Solberg (A): Hvordan tolke regelverket for Folken og andre kulturarrangører med helårsaktivitet, og hva gjør regjeringen for å sikre lik praksis i hele landet?
Begrunnelse
Regjeringen annonserte 18. august at de innfører krav om bordservering av alkohol på arrangementer. Dette for å redusere smitterisiko på arrangementer, der formålet bak regelen er blant annet å unngå trengsel og kø ved bar og lignende. I paragraf 13 i Covid19-forskriften står det «arrangører som servere alkohol må ha bordservering.»
Mange kulturarrangører, som Folken i Stavanger, har helårsdrift i faste lokaler med skjenkebevilling. De tilbyr et omfattende konsert- og kulturprogram der publikum kjøper billett til de spesifikke arrangementene. Samtidig er de også et serveringssted med fast skjenkebevilling, selv om lokalene åpnes i forbindelse med arrangement.
Covid 19-forskriften stiller forskjellige krav om man defineres som «arrangement» og reguleres av § 13 eller «serveringssted» og reguleres av § 14.
I §13 stilles det krav til «bordservering» ved arrangement, mens det i §14 stilles krav til «bordservering og sitteplasser for alle gjestene».
Vi ser at Folken og andre kulturarrangører som i dag har helårsdrift behandles ulikt. I noen byer tolkes slike helårsarrangører inn i § 13, da de tross alt lever av å skape arrangement, mens i Stavanger velger smittevernoverlegen å tolke Folken som et «serveringssted» og dermed regulert av § 14.
Med allerede stramme marginer hos kulturarrangørene er det viktig at Covid19-forskriften tolkes likt i hele landet.