Skriftlig spørsmål fra Erlend Larsen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2531 (2019-2020)
Innlevert: 07.09.2020
Sendt: 07.09.2020
Besvart: 23.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Erlend Larsen (H)

Spørsmål

Erlend Larsen (H): Vil helse- og omsorgsministeren ta initiativ til at private helsetilbud tas i bruk i langt større grad for å redusere helsekøene som har oppstått?

Begrunnelse

Koronaepidemien har skapt store helsekøer. Ifølge medieoppslag er enkelte helseforetak tilbakeholdne med å bruke private tilbud for å få ned helsekøene.
I Tønsbergs Blad kan vi lese at Sykehuset i Vestfold venter på svar fra Helse Sør-Øst på om de kan bruke private aktører.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Ved Stortingets behandling av Prop. 117 S (2019-2020) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2020 og Prop. 127 S (2019-2020) Økonomiske tiltak i møte med virusutbruddet, ble basisbevilgningene til de regionale helseforetakene økt med 600 mill. kroner med formål å redusere helsekøene og etterslep som har oppstått som følge av Covid-19. Tilnærming til en normalsituasjon tilsier at de regionale helseforetakene må utnytte kapasiteten hos private tjenesteleverandører så langt det er hensiktsmessig for å opprettholde et godt spesialisthelsetjenestetilbud til befolkningen. Midlene skal blant annet benyttes til å øke kapasiteten innen kreftbehandling, røntgen og MR samt fremskynde behandling for pasienter som kan utvikle kroniske lidelser.
Pasientenes rett til å få et alternativt tilbud fra private leverandører via Helfo ved fristbrudd, har vært opphevet siden 27. mars i år. Dette var for å gi helseregionene god kontroll over egne ressurser og pasientstrømmene i en presset situasjon. Disse rettighetene vil imidlertid bli gjenopprettet fra 1. oktober i år. Da får spesialisthelsetjenesten igjen plikt til å melde om fristbrudd til Helfo, og Helfo skal finne alternative tilbud til disse pasientene.
Retten til fritt behandlingsvalg var midlertidig opphevet i perioden 27. mars til 27. mai i år. Tall for bruken av fritt behandlingsvalg-ordningen per 1. tertial 2020 viste at bruken likevel økte i årets første fire måneder, sammenliknet med samme periode i fjor.
I begrunnelsen for sitt spørsmål viser representanten Larsen til et avisoppslag som indikerer at Sykehuset i Vestfold avventer svar fra Helse Sør-Øst RHF på hvorvidt de kan bruke private aktører. For å opplyse dette forholdet er det innhentet en kommentar fra Helse Sør-Øst RHF. De informerer om at det har vært dialog med Sykehuset i Vestfold om dette i senere tid, etter at sykehuset henvendte seg med spørsmål om håndtering av ventelister, inkludert om det var aktuelt å inngå avtale med private aktører. Helse Sør-Øst RHF anskaffer en rekke private tjenester, men innenfor øyesykdommer eksisterte det ikke en slik avtale.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at de har gitt råd om at Sykehuset i Vestfold vurderer ulike alternativer for å håndtere egne ventelister, herunder:

• kontakte øyeavdelinger ved andre helseforetak
• kontakte Betanien Hospital i Skien, et privat sykehus med ansvar for øyesykdommer og som har avtale med Helse Sør-Øst RHF
• gå i dialog med private avtalespesialister innen øyesykdommer
• melde fristbrudd til Helfo
• øke kapasiteten gjennom kveldspoliklinikk og/eller mobilisering/bruk av annet personale.

Dette er de tiltakene som Helse Sør-Øst RHF mener at raskest vil kunne gi effekt.