Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2532 (2019-2020)
Innlevert: 07.09.2020
Sendt: 07.09.2020
Besvart: 15.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Riksrevisjonen kom i 2019 med alvorlig kritikk av de store bemanningsutfordringene i helseforetakene, og at mange sykehus ikke har planer for å rekruttere og beholde helsepersonell. Nå forteller sykepleiere ved OUS at de er så utslitte at de vurderer å slutte, og sykehuset i Østfold er nå i rettsak med sykepleiere som ønsker hele og faste stillinger.
Har statsråden forstått alvoret i situasjonen, og når kan vi vente oss en helhetlig plan for å bedre bemanningsforholdene?

Begrunnelse

Riksrevisjonens rapport fra 2019 https://www.riksrevisjonen.no/rapporter-mappe/no-2019-2020/undersokelse-av-bemanningsutfordringer-i-helseforetakene/ konkluderte med at det var alvorlig og kritikkverdig at sykehusene hadde så store bemanningsutfordringer og at det manglet planer for å gjøre noe med dette. Det er så sterke ord ytret at Riksrevisjonen at regjeringen svært raskt burde komme på banen med konkrete og langsiktige tiltak.
I følge SSB vil etterspørselen etter sykepleiere vokse med så mye som 20 000 årsverk: https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/artikler-og-publikasjoner/_attachment/385822?_ts=16c855ce368. Da haster det å utdanne nok, og sikre et arbeidsliv som gjør det mulig å stå i. Denne planen mangler fortsatt fra regjeringen.
Jeg viser til forslag 14 i helse- og sykehusplanen om at:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at alle helseforetak systematisk kartlegger behovet for helsepersonell de kommende årene og utarbeider strategiske planer for å beholde og rekruttere ansatte.»

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helsepersonell og deres kompetanse er helse- og omsorgstjenestens største og viktigste ressurs. Representanten Wilkinson tar utgangspunkt i viktige tema i sitt spørsmål. Å sikre tilstrekkelig kompetanse gjennom å utdanne, rekruttere, beholde og utvikle personell har stått høyt på min agenda og i mitt virke som helseminister. Nettopp derfor har dette vært sentrale temaer i blant annet fremlagte stortingsmeldinger, i styringskrav som er formidlet regionale helseforetak og i mine årlige sykehustaler.
Riksrevisjonens rapport fra 2019 som representanten Wilkinson viser til, ble publisert etter en forvaltningsrevisjon av bemanningsutfordringer i helseforetakene. Revisjonen viste blant annet at helseforetakene har store utfordringer med å rekruttere, mobilisere og beholde sykepleiere, jordmødre og spesialsykepleiere. Jeg har opplevd Riksrevisjonens funn og anbefalinger å være både relevante og nyttige. Dette har jeg også formidlet i eierstyringen av regionale helseforetak, hvor de er bedt om å følge opp revisjonens anbefalinger.
Kompetanse og personell er ett at fire hovedområder i Nasjonal- helse- og sykehusplan 2020-2023. Sykepleiere er sammen med helsefagarbeidere utpekt som de personellgruppene som skal prioriteres i planperioden. Strategisk og systematisk planlegging for kompetanse og personell er et av de viktigste virkemidlene vi har for å sikre riktig kompetanse i sykehusene. Helseforetakene har derfor fått i oppdrag å lage plan for å sikre tilstrekkelig kompetanse. Det skal legges til rette for livslang læring og en heltidskultur. Sykepleiere, herunder spesialsykepleiere, og helsefagarbeidere skal gis prioritet i arbeidet.
Helsedirektoratet har igangsatt arbeidet med å utvikle et nasjonalt monitoreringssystem for å følge med på tilgang til og behov for sykepleiere i den samlede helse- og omsorgstjenesten. Ved oppstart skal det gis oppmerksomhet til ABIOK-sykepleiere (dvs. anestesi-, barn-, intensiv-, operasjon og kreftsykepleie), sykepleiere i psykisk helse- og rusarbeid, jordmødre, helsesykepleiere og avansert klinisk allmennsykepleier. Systemet vil gi viktig informasjon blant annet for å planlegge for studiekapasitet og kompetansebehov for sykepleiere.
I tillegg er det viktig å øke utdanningskapasiteten for sykepleiere. Våren 2019 lanserte regjeringen en plan som vil gi 80 nye spesialsykepleiere innen anestesi-, barn-, intensiv-, operasjon og kreftsykepleie i året. I RNB for 2020 er det bevilget midler til 250 nye studieplasser til bachelorutdanning av sykepleiere, og det ble bevilget midler til 200 nye studieplasser for videreutdanning av sykepleiere, herunder også ABIOK-sykepleiere.
Representanten Wilkinson peker på litt ulike aspekter ved bemanningsutfordringene i sykehusene. Svært mange ansatte ved sykehusene har stått på og har ytt viktige bidrag i den ekstraordinære pandemisituasjonen vi er oppe i, ikke minst intensivsykepleiere ved sykehus med innlagte covid19-pasienter. Jeg har stor forståelse for at mange har opplevd dette som svært slitsomt. Og det illustrerer viktigheten av at arbeidsgivere jobber med å beholde dyktige ansatte og har en god arbeidsgiverpolitikk.
I saken ved Sykehuset Østfold HF som representanten Wilkinson viser til i sitt spørsmål, så har sykehusets ledelse sett behov for å bringe en aktuell avgjørelse fra Tvisteløsnings-nemnda inn for domstolen for å få prinsipielt avklart det rettslige grunnlaget for avgjørelsen. Dette rokker ikke ved det viktige arbeidet med å utvikle heltidskultur og redusere bruken av deltid i sykehusene.
Gitt spesialisthelsetjenestens store kompetansebehov, kompleksitet og omfang, er bemanningsutfordringer i sektoren verken av ny dato eller noe som lett lar seg løse. Det krever langsiktig og systematisk arbeid og stor oppmerksomhet, på ulike nivåer. Jeg kan forsikre om at utfordringsbildet er vel kjent, tas på alvor og – enda viktigere – at det jobbes med å møte utfordringene på en god måte. Dette vil ikke sammenfattes i én samlet plan, men ivaretas i oppfølgingen av aktuelle styringskrav, Nasjonal helse- og sykehusplan og øvrige oppdrag og initiativer på området.